tips Schouwen-Duiveland

Travelvibe (Yvon met haar gezin) mocht op bloggers weekend naar Schouwen-Duiveland in Zeeland. In deze nieuwe blog laten we je zien welke highlights we er in 48 uur hebben gezien. Naast zon, zee, strand en duinen ontdekten we de pittoreske dorpjes in de regio, kwamen we erachter dat er ook voor actievelingen meer dan genoeg te doen is en leerden we meer over waarom Schouwen-Duiveland onlosmakelijk verbonden is met het water. Misschien kun je het gebruiken als je zelf weer eens toe bent aan een weekendje Zeeuwse kust…

Vrijdag 14.40 uur: Vertrek Wageningen – Zeeland

We nemen de auto en vertrekken met kids richting Zeeland. We wonen in Wageningen, dus het is voor ons nog een uurtje of twee rijden. Zodra we de drukte rond Rotterdam achter ons hebben gelaten, kijken we al gauw uit op eindeloze groene weilanden, witte huisjes met rode daken afgewisseld met zo nu en dan een molen.

Vrijdag 17.19 uur: Aankomst Burgh Haamstede

We arriveren aan het eind van de middag in ons onderkomen voor dit weekend: Landal Resort Haamstede; een mooi villapark vlak bij het centrum van het dorpje Burgh Haamstede.

Villa

En een villa kun je ons huisje gerust noemen. Een sauna, een zonnebank en twee badkamers. Wij worden blij van dit huisje!

Vrijdag 18.00 uur – Borrelen & eten bij De Schouwse Hoeve

Even later ontmoeten we de rest van de bloggers die dit weekend Zeeland gaan ontdekken in Restaurant de Schouwse Hoeve. Dit is een gezellig restaurant, gevestigd in een eeuwenoude boerderij met een mooie landelijke uitstraling.

Lokaal gevangen sliptongetjes

Daarna gaan we aan tafel en genieten we van lokaal gevangen sliptongetjes met bijpassende wijn.

Zaterdag 8.39 uur – Ontbijt in de bungalow

Wat een luxe! Als we de volgende ochtend wakker worden, staat er bij onze voordeur al een heerlijk ontbijtje voor ons klaar. We smullen van verse broodjes, gekookte eitjes en jus d’orange. Daarna maken we ons op voor de eerste activiteit van de dag: Zeeuwse bolussen bakken.

Ontbijt Landal Travelvibe

Zaterdag 10.00 uur –  Workshop bolus bakken bij Bakker Sonnemans

bakkerij Sonnemans | travelvibe

Als je bakkerij Sonnemans binnenloopt, krijg je het gevoel dat je een bakkerij van 50 jaar geleden binnen stapt. Daardoor is het meteen gezellig. Wij mogen voor de gelegenheid in de bakkerij meekijken hoe Zeeuwse bolussen worden gemaakt. Dit is één van de bekendste lokale lekkernijen. Onze kinderen mogen ook  ‘meehelpen’. Ze mogen het deeg door de dikke laag basterdsuiker rollen en het vormpje maken van de bolus. Dan worden hun bolussen gebakken in de oven en mogen we ze zelf opeten. Heerlijk!

_Bolussen travelvibe
Bolussen 2 travelvibe

Zaterdag 11.30 uur – Op naar het Grevelingenmeer

Grevelingenmeer Travelvibe

Het is nu tijd om kennis te maken met de watersportactiviteiten waar deze regio zo bekend om is. We zetten koers richting het Grevelingenmeer. Al gauw zien we het meer liggen. We zijn er op een winderige dag dus er wordt hier volop gesurft en gezeild. Wij hebben gekozen voor een cursus suppen en laten ons in een wetsuit hijsen bij surfcentrum Brouwersdam.

Zaterdag 12.14 uur – Suppen over het Grevelingenmeer

Suppen Grevelingenmeer Travelvibe

Dan gaan we het water op. In een uurtje leren we de basis van het suppen. We doen een paar spelletjes zoals spring van de ene op de andere sup en maken een mooi tochtje over een zijtak van het Grevelingenmeer. Omdat er behoorlijk wat wind staat, kunnen we met onze kinderen het meer zelf niet op. Maar ook dan blijft suppen een geweldige manier om het water te ontdekken.

Zaterdag 13.29 uur – Waterjumpen in het Grevelingenmeer

Na het suppen, kunnen we bij het Surfcentrum Brouwersdam ook intekenen voor een nog spectaculairdere activiteit: waterjumpen. Denk aan skischans springen, maar dan zonder ski’s en met het water van het Grevelingenmeer als landingsbaan. De kinderen laten zich direct strikken, maar ik kijk eerst even de kat uit de boom. Als ik even later het enthousiasme van de kinderen zie, besluit ik er ook voor te gaan. Gaaf!

Waterjump travelvibe

Zaterdag 14.30 uur – Warme choco bij Surfcentrum Brouwersdam

Surfcentrum Brouwersdam
foto: Brouwersdam.nl

Na een paar waterjumps kleden we ons om en dan zijn we wel toe aan een kop warme choco. Daar is het restaurant en terras van het surfcentrum gelukkig prima geschikt voor. We warmen onze handen aan de warme choco en gaan daarna richting strand.

Tip: Ben jij een echte watersporter? Neem dan ook een kijkje in het de shop van het surfcentrum. Je vindt er niet alleen surf, sup en zeilspullen, maar ook stoere kleding van merken als O’Neill en Protest.

Zaterdag 15.02 uur – Rennen door de duinen

We rijden door naar het dichtstbijzijnde strand aan de andere kant van de Brouwersdam. Op het gigantisch brede strand is het heerlijk uitwaaien. Daarnaast blijkt het een populaire hotspot voor vliegeraars. Alle kleurige vliegers geven het strand een extra vrolijk tintje.

Zaterdag 16.40 uur – Op zoek naar de vuurtoren van Burgh-Haamstede

vuurtoren Westerlicht travelvibe

Een weekend aan zee is niet compleet zonder een bezoekje aan een vuurtoren. Daarom gaan we op zoek naar vuurtoren Westerlicht, de mooie roodwitte vuurtoren van Burgh Haamstede. Omdat de vuurtoren een beetje in het bos staat, is deze lastiger te vinden dan we dachten. Uiteindelijk staan we oog in oog met deze mooie vuurtoren uit 1837. We kunnen de vuurtoren niet beklimmen, dus maken we een paar foto’s en gaan dan terug naar ons verblijf in het villapark.

Zaterdag 19.03 uur – Avondwandeling over het strand van Westerschouwen

Strand Schouwen Travelvibe

Was het overdag nog wat bewolkt en regenachtig, ‘s avonds trekt de bewolking weg en wordt het zonnig. Een perfecte gelegenheid om richting strand te gaan. Wij kiezen voor het strand van Westerschouwen en genieten van een wandeling over een breed strand met een mooie duinenrij op de achtergrond.

Zaterdag 20.06 uur – Bootjes spotten in de haven van Burghsluis

Omdat het zo’n mooie avond is, besluiten we nog even door te rijden naar het haventje van Burghsluis. Het haventje is gebouwd rondom een sluis en wordt gebruikt voor watersport, visserij en pleziervaart. Wij spotten er een paar mooie vissersbootjes en rijden dan verder over de dijk.

Zaterdag 20.28 uur –  De Plompe Toren

plompe toren travelvibe | Travelvibe

Vanaf het haventje van Burghsluis is het slechts een paar honderd meter rijden naar de Plompe Toren. Deze toren is het enige dat is overgebleven van het ooit zo welvarendedorp Koudekerke. Het dorp verdween aan het eind van de 16e eeuw in zee. Nu zit er een klein informatiecentrum en kun je de toren beklimmen. Als wij er aankomen is de toren al dicht. Dus besluiten we even op één van de bankjes rondom de toren gaan zitten en ons voor te stellen dat er ooit een heel dorp omheen lag. Daarna keren we terug naar ons huisje.

Zondag 11.00 uur – Rondvaart met de Onrust

_Haven Burghsluis Travelvibe

Na weer een luxe ontbijt in ons huisje rijden we weer richting de haven van Burghsluis. Dat is ook het vertrekpunt van de Onrust, een passagiersschip dat rondvaart over de Oosterschelde. Dit is het grootste nationaal park van Nederland. Je kunt er volop Zeeuwse flora en fauna spotten. We zijn nog niet vertrokken of we zien de eerste bruinvissen al zwemmen. Wow!

Zondag 11.19 uur – Zeehond gespot!

Zeehonden spotten Travel

Het weer zit erg mee, dus we zien ook volop zeehonden die liggen te zonnen op de zandbanken van de Oosterschelde. Met onze verrekijkers kunnen we ze ook zien zwemmen. Erg gaaf!

Zondag 12.20 uur – Keerpunt de plompe toren

Plompe toren Travelvibe

Na alle opwinding over de zeehonden varen we verder richting de vele mosselbanken die je in de Oosterschelde vindt. Bij de Plompe Toren keren we om en zetten weer koers richting de haven. Als we van boord gaan, weten we het zeker; dit is een absolute ‘must see’voor elke bezoeker van Schouwen-Duiveland!

Zondag 14.08 uur – Bezoekje aan de Oosterscheldekering

Oosterschelde kering Travelvibe

Wij stoppen kort bij de Oosterscheldekering. Deze 9 km lange verbindingsweg is een belangrijk onderdeel van de Deltawerken en blijft indrukwekkend om te zien.

Zondag 14.47 uur – Bezoek aan Deltapark Neeltje Jans

Deltapark Neeltje Jans trav

We rijden door naar het Deltapark Neeltje Jans. In het Deltapark vind je onder andere een tentoonstelling over de Deltawerken, een zeeaquarium en een waterpark met diverse leuke attracties voor kids. Wij zijn vooral erg onder de indruk van de nieuwe Delta Experience. Dit is een 4D animatie waarin je een beetje kunt ervaren hoe het moet zijn geweest tijdens de watersnoodramp in 1953. Luister naar de radio, voel de wind in je haar en hoor de regen tegen de ramen striemen…

Zondag 16.00 uur – Eten bij Pannenkoekenmolen de Graanhalm

Graanmolen travelvibe

We rijden terug naar Burgh Haamstede voor onze laatste bestemming van de dag: Pannenkoekenmolen de Graanhalm. Al snel zien we een mooie witte molen liggen. Eenmaal aangekomen, krijgen we een korte rondleiding door de molen en spelen onze kinderen buiten in het kleine speeltuintje en in het – door de molen aangedreven- draaimolentje. Daarna gaan we aan tafel voor een lekkere pannenkoek (het graan voor de pannenkoeken wordt bij de molen zelf gemalen). Echt een fijne plek met kinderen!

Zondag 17.27 uur – Terug naar Wageningen

Travelvibe in Zeeland Travelvibe

Na een heerlijke pannenkoek nemen we afscheid van de rest van de bloggersgroep en rijden we terug naar huis. We hebben het gevoel alsof we een week weg geweest zijn. Volgend jaar weer!

Meer zien van Zeeland? Check dan onze reisvideo:

Meer Zeeland tips?

Check de site van VVV Zeeland

Waar ligt Schouwen-Duiveland?

Schouwen-Duiveland is het bovenste Zeeuwse eiland. Het wordt ook wel ‘de kroon op Zeeland’ genoemd.

Meer tips voor een weekendje weg in Nederland?