Literaire reizen - boekenreis - Travelvibe

Heb jij altijd al eens willen rondlopen in het decor van jouw favoriete boek? Met literaire reizen, ga jij de schrijver achterna. Auteurs laten zich vaak inspireren door de mooiste plekken en dat geeft nou net wat meerwaarde aan jouw reis. Het is overigens niet alleen genieten van de locaties, maar je krijgt ook echt het gevoel dat je ín het verhaal bent beland.

Chantal van Wees is oprichter van De Literaire Toerist, dé website voor lezers die van reizen houden. Speciaal voor Travelvibe stelde zij haar favoriete top vijf van literaire reizen in Europa samen. Het uitgebreide verslag lees je in de blogs van De Literaire Toerist.

1. Alice in Oxford

Volg Lewis Carroll en Alice door het konijnenhol naar Britse universiteitsstad Oxford voor een literair tochtje door Wonderland. Bekijk hier de uitzending over Oxford van de Literaire Toerist.

Oxford is met zo’n 1500 gebouwen uit de 11e eeuw écht ‘n sprookje. De stad inspireert filmmakers en staat al eeuwen decor voor de verhalen van talloze beroemde schrijvers. 

Travelvibe - Literaire reis Alice in Wonderland
Travelvibe - Literaire reizen Oxford

2. De sprookjeswereld van Hessen

Op de kaart is Hessen maar een klein gebied. Maar het noorden van de Duitse deelstaat Hessen is de bakermat van de wereldberoemde sprookjes van de gebroeders Grimm. Lees meer…

Lang, lang geleden waren er eens twee broers, Jacob en Wilhelm Grimm. Zij verzamelden alle sprookjes die zij konden vinden in het koninkrijk Hessen. Rond hun woonplaats Kassel schreven ze gesproken verhalen op over Sneeuwwitje, Assepoester, Roodkapje, Doornroosje, Vrouw Holle en Hans & Grietje.

Travelvibe - Literaire reizen grimm
Travelvibe - Literaire reizen kassel

3. Brontë Bedevaart in Haworth, Yorkshire

In de voetsporen van Charlotte Brontë, schrijfster van de wereldberoemde roman Jane Eyre. Lees meer…

In het dorp Haworth, geplaveid met kinderkopjes, draait alles om de Brönte-zusters. De echte sfeer proef je in de woeste gronden (Wuthering heights) net buiten het dorp, met als hoogtepunt de Brönte-watervallen.

Travelvibe - Literaire reizen Jane Eyre
Travelvibe - Literaire reizen Yorkshire

4. Thuis bij de Duchess of Death in Greenway, Devon

Op het privé-landgoed van detectiveschrijfster Agatha Christie waan jij je in een van haar moordmysteries. Dat komt door de sfeer, niet door de lijken. Lees meer…

Greenway in Devon was het huis van Agatha’s dromen. Ze liet zich er in menig boek door inspireren. Soms speelt het huis letterlijk een hoofdrol in bijvoorbeeld Vijf Kleine Biggetjes en Zoek de Moordenaar. Vanaf het moment dat ze er woonde, zette ze alle miljoenen die ze verdiende in om het huis, de tuinen en het landgoed te verfraaien tot haar ideaal.

Travelvibe - Literaire reizen Agatha Christie
Travelvibe - Literaire reizen Greenway

5. Het Parijs van Henry Miller

Inspiratie voor zijn boeken deed Henry Miller op in Parijs. Ondanks geldgebrek genoot hij er zuipend en schrijvend van het leven.

Als Miller geen geld voor eten had, hing hij in Parijs graag rond in Jardin du Luxembourg, nabij Quartier Latin. In dit prachtige park probeerde hij zijn honger te vergeten door gerechten op te schrijven die hij ooit wilde proeven. Soms verzamelde hij peukjes die hij oprookte op één van de gietijzeren stoeltjes die her en der in het park staan.

Travelvibe - Literaire reizen Miller
Travelvibe - Literaire reizen

Meer literaire reizen?

Chantal van Wees

Chantal van Wees is freelance lifestyle-en reisjournalist. Zij is oprichter van de Literaire Toerist, een site vol literaire en culturele reisbestemmingen waarop wekelijks nieuwe artikelen, interviews en inspirerende reisblogs worden gepubliceerd.
Chantal interviewde bovendien honderden bekende en minder bekende mensen en trok per riksja door Europa. Haar interviews, achtergrondartikelen en reisreportages publiceert ze onder meer in Leven in Frankrijk, Roots en Het Parool. Volg de Literaire Toerist ook op Twitter en Facebook.

Van welk boek zou jij de locatie wel eens willen bezoeken?