Metropol Parasol in Sevilla - Travelvibe

Amateurfotograaf Nout Ketelaar bracht deze zomer door in de Portugese Algarve. Vanuit hier maakte hij een tripje naar Sevilla. Must-see tijdens deze dag was een bezoek aan Metropol Parasol in Sevilla. Een fraaie houten constructie die niet alleen mooi is, maar ook schaduw geeft én op cultureel en culinair vlak écht iets te bieden heeft.

Las Setas, Metropol Parasol Sevilla - Travelvibe

“Een dagtochtje Sevilla betekent vroeg in de ochtend met de bus, want het is een behoorlijk stuk rijden. Ik had mijn huiswerk goed gedaan, dus ik wist precies wat ik wilde zien in Sevilla en hoe ik daar het beste kon komen. Bij de overige reizigers stonden de Kathedraal en Alcazar bovenaan het verlanglijstje, maar niet bij mij… Onbegrijpelijk volgens velen, want juist dat is volgens hen wat Sevilla zo mooi maakt. Ik ben het eens, maar ik kan mijn voorliefde voor moderne architectuur niet zo maar opzij zetten. Als amateur fotograaf ben ik altijd op zoek naar patronen en lijnen en die vond ik in Sevilla in de vorm van Metropol Parasol. Op internet had ik het bouwwerk al uitgebreid bekeken, maar ik kon ik me geen voorstelling maken hoe het er daadwerkelijk uit zou zien. Ik wist dat ik bovenop kon lopen en van daaruit ook een prachtige view zou hebben over de stad en zo dus toch de Kathedraal en Alcazar kon vastleggen.

Visit Sevilla Metropol, Las Setas de Sevilla - Travelvibe

Daar liep ik dan met mijn rugzak vol ‘cameragear’ door de warmte. Voortgedreven door de ontembare behoefte om Metropol met mijn eigen ogen te kunnen bewonderen…

‘Dit bouwwerk overtrof mijn verwachtingen’

Aangekomen in Sevilla stond mij een behoorlijke wandeling te wachten in de hitte. In juli kun je er van op aan dat het goed warm is in de stad. Bij aankomst deze ochtend stond de teller al op 35 graden. Daar liep ik dan met mijn rugzak vol ‘cameragear’ door de warmte. Voortgedreven door de ontembare behoefte om Metropol met mijn eigen ogen te kunnen bewonderen. Al meanderend door de straten van Sevilla, kwam ik na een klein half uur op de plek van bestemming. Wow! Wéér zo´n bouwwerk dat mijn verwachtingen overtrof. Ik had het al eerder meegemaakt in Luik bij station Guillemins, daar werd ik ook ontroerd door de tempel van licht en lijnen die in werkelijkheid nog beter waren dan de foto´s die ik er vooraf van had gezien. Hier dus weer…

mustsee Metropol Parasol in Sevilla - Travelvibe

Dat uitzicht; wát een verrassing!

Tsja wat is het nou eigenlijk die Metropol Parasol in Sevilla? Het is een soort mega overkapping op een stadsplein met daaronder verkoelende schaduw en een paar winkeltjes. Puur esthetisch bekeken heeft het misschien nog wel het meest weg van een paar enorme paddestoelen. Niet voor niets wordt het bouwwerk door de inwoners van Sevilla ook wel Las Setas´ (letterlijk de paddestoelen) genoemd. Na even bijkomen in de schaduw onder de paddestoelen, heb ik mijn camera gepakt en ben ik begonnen met fotograferen. Ik ontdekte het ene na het andere patroon en pas toen ik pijn in mijn nek kreeg van het naar boven kijken en de zweetdruppels van mijn voorhoofd op het display van mijn camera rolden, ben ik weer gaan zitten. Op naar de volgende etappe; de route op het dak van Metropol die per trap is af te leggen. Voor € 3 bracht een lift me naar boven en als ik mijn entreebewijs bewaarde kon ik er nog een drankje voor halen ook, geen geld dus. En… absoluut de moeite waard! Wát een prachtige view over de stad! Ik zou geen andere plek hebben kunnen bedenken van waaruit het zicht op de Kathedraal en Alcazar zo prachtig is. Werkelijk adembenemend. Een extra verrassing, want ook zonder dit uitzicht had ik Metropol Parasol niet willen missen.

stairway metropol parasol in sevilla - travelvibe

Schitterend Sevilla!

Na ongeveer anderhalf uur tijd doorgebracht te hebben op en om Metropol, ben ik terug gegaan richting de Kathedraal. Tijd genoeg om ook nog even bij Alcazar naar binnen te gaan. De vier uur die ik had te besteden in Sevilla heb ik op deze manier maximaal benut. Met de bus hadden we bovendien ook het Plaza de España al bezocht. Op de terugreis liet ik een aantal medepassagiers mijn foto’s van Metropol zien. Ze vonden het jammer niet bij Metropol te zijn geweest. Niet zozeer vanwege het bouwwerk, wel vanwege de fantastische uitzichten over het schitterende Sevilla. Hoe kort mijn verblijf ook is geweest in Sevilla, de stad heeft nu al een bijzonder plekje in mijn hart veroverd. Ik weet bijna zeker dat ik hier nog eens terugkom. Maar dan blijf ik langer, want het schijnt dat je ook zo heerlijk kunt eten in Sevilla”.

Dit is Metropol Parasol in Sevilla

Metropol Parasol is een opvallende, moderne houten constructie en staat ook wel bekend als ‘las Setas’ (de paddestoelen). Dit multifunctionele gebouw is een ontwerp van architect Jürgen Mayer en bestaat uit vier niveaus.

The wooden structure Sevilla Mushrooms, unique in the world, measuring 150 meters long by 70 meters wide and almost 30 meters high. It contains 3,500 pieces, joined by almost 3,000 knots and 16 million screws. In total, 3,500 cubic meters raw Finnish pine wood micro-laminate (KERTO) coated waterproof, breathable and flexible polyurethane.

Antiquarium Ondergronds, op 5 meter diepte, vind je het Antiquarium: een collectie van archeologische vondsten uit de Romeinse (1e-6e eeuw na Chr.) en Almohade tijd (11e-13e eeuw). Op straatniveau heb je een groenten- en fruitmarkt en daarboven een groot plein voor culturele evenementen. Helemaal op de top van het bouwwerk (29 m hoog) kun je via een pad van een prachtig uitzicht genieten. In het gebouw vind je ook enkele bars. Praktische info: Adres: Plaza de la Encarnación, Sevilla Openingstijden: 10.00 tot 14.00 uur en van 18.00 tot 23.00 uur. Entreegeld: € 2 p.p. Meer info over het bouwwerk vind je op de officiële site van Metropol Parasol in Sevilla.

Over @Noutyboy

Nout Ketelaar (40) is amateur fotograaf met een voorliefde voor lijnen en patronen. (Moderne) architectuur heeft zijn voorkeur, maar hij vindt macrofotografie (natuur) en nachtfotografie ook leuk. “Fotografie is een soort reis geworden die me op steeds meer vlakken van het vakgebied brengt”. Nout is gek op reizen en deed dit voor het gezinsleven (hij heeft twee dochters) graag. Hij heeft een aantal favoriete bestemmingen, waaronder Brooklyn (New York) en Ko Chang in Thailand. Zijn voorkeur ligt bij Viñales in Cuba. Dit is de tabaksregio in het westen van het land. Daar is een hotelletje, destijds een staatshotel, vanwaar je een adembenemend uitzicht over de mystieke vallei had. Vooral wanneer de mogotes (de typisch kalkstenen heuvels in dit landschap) gehuld zijn in nevel. “Had ik toen mijn digitale spiegelreflexcamera en de ervaring van nu maar gehad. Dat zou prachtige beelden hebben opgeleverd.”

Kijk voor meer foto’s van Nout op Instagram:

Structure in Front #sevilla #spain

Een foto die is geplaatst door Less is More (@noutyboy) op

Wave of the Future #sevilla #spain Een foto die is geplaatst door Less is More (@noutyboy) op

Sun Protection Building

Een foto die is geplaatst door Less is More (@noutyboy) op

Sky Wave Een foto die is geplaatst door Less is More (@noutyboy) op