Europa heeft een fantastisch spoornetwerk en je kunt eigenlijk overal vrij makkelijk komen met de trein. Zonde eigenlijk dat we allemaal vliegen. Een stedentrip met de trein is makkelijker dan je denkt en ook nog eens heel leuk en avontuurlijk. In deze blog geven wij je vier tips voor jouw ideale treinreis door Europa!

Bereid je reis goed voor!

Kies een aantal steden uit die redelijk dicht bij elkaar in de buurt liggen. Een reis met de trein duurt nou eenmaal langer dan een reis in het vliegtuig. Je wil voorkomen dat je alleen maar hele dagen in de trein zit, dus kies voor een bepaald gedeelte in Europa waar alles dicht bijelkaar ligt. Maak bijvoorbeeld een reis door de Balkan, door Italië, Scandinavië of Duitsland. Als je meer wil zien; ga dan gewoon langer weg. Idealiter zit je van stad naar stad nooit langer dan vier uur in de trein en dat is in Europa best wel goed mogelijk. Check van tevoren de treinverbindingen tussen de steden en waar je moet overstappen. Gun jezelf een half uur overstaptijd, want de treinen in het buitenland zijn niet altijd zo punctueel als de onze.

Pak slim in

Idealiter past alles wat je meeneemt in een grote rugzak. Het is ontzettend vervelend om
tijdens een overstap te moeten zeulen met een enorme rolkoffer. Neem alleen het hoognodige mee. Je kunt beter ter plekke nog eens een wasje moeten draaien, dan dat je constant tien kilo kleding loopt te versjouwen. Neem één paar schoenen mee, die heb je aan tijdens de reis.

stedentrip met de trein rugzak

Reis met ICE of nightjet

ICE of night jet-treinen zijn ideaal voor lange afstanden. De ICE is een hogesnelheidslijn die
verschillende grote steden in Europa met elkaar verbindt. Er zijn altijd meerdere toiletten aan
boord en een restaurant waar je een versnapering kan halen. De nightjet is echt een slaaptrein. Ideaal voor echt verre stukken. Je hebt hier gewoon een slaapcabine en kunt in de avond instappen om in de ochtend wakker te worden op locatie. Let wel: ICE en nightjet moeten vaak van tevoren geboekt worden!

Plan je rustmomenten

Reizen is vermoeiend. Wanneer je vaak van locatie verandert kan het verleidelijk zijn om alles helemaal vol te plannen; je wil immers zoveel mogelijk zien, maar denk ook aan jezelf. Plan je dagen niet helemaal vol, maar geef jezelf ook tijd om op locatie een beetje te lummelen. Je lichaam zal je erg dankbaar zijn!