Foto: Visit Norway

Waar kun je de ruige natuur van Noorwegen beter bewonderen dan van bovenaf? Daarom verzamelden wij de mooiste en hoogste uitkijkpunten van Noorwegen voor je. Voor sommige viewpoints is eerst een pittige hike nodig; andere plekken kun je gewoon met de auto bereiken. Dus pak je bucketlist er maar bij en noteer snel deze mooie uitkijkpunten: 

Uitkijkpunt 1: Preikestolen

uitkijkpunten Noorwegen | preikestolen

Dit is de ‘Preikestolen’ (de preekstoel), één van de bekendste uitkijkpunten van Noorwegen. Deze indrukwekkende rotsformatie torent 604 meter uit boven het Lysefjord. Je bereikt de Preikestolen door een pittige klim van ongeveer twee uur. Een beetje een basisconditie is dan ook wel nodig. Wij liepen de route met iets oudere kinderen en dat is goed te doen. Uiteindelijk kom je uit op een gigantische rotsplateau. Vanaf daar loop je langs een richel (zonder hekjes!) naar de Preikestolen. Dit maakt de tocht super spectaculair en het bijbehorende uitzicht ook.

Wij tippen je ‘s ochtends vroeg of aan het eind van de dag te gaan want het is één van de beroemdste toeristische attracties van Noorwegen. Het kan er overdag daarom behoorlijk druk zijn. Hier lees je meer over het Preikestolen-uitkijkpunt.

Uitkijkpunt 2: Stegastein

Het Stegastein viewpoint ligt op 650 meter boven het Aurlandsfjord. Waar de Preikestolen volledig natuurlijk is, is dit uitkijkpunt een mooi voorbeeld van Scandinavisch Design. Het is ontworpen door Todd Saunders and Tommie Wilhelmsen en ziet eruit als een lange houten brug die plots afbuigt naar beneden. Een grote kunststof plaat zorgt ervoor dat je niet naar beneden valt. Het viewpoint is goed per auto bereikbaar al is de weg er naar toe wel smal en steil. Het is het waard want het uitzicht op het Aurlandsfjord is in één woord: adembenemend! Hier lees je meer over het Stegastein-uitkijkpunt

Uitkijkpunt 3: Trolltunga

mooiste uitkijkpunten Noorwegen

Trolltunga (de Trollen-tong) is één van de meest indrukwekkende kliffen van Noorwegen. De rotsformatie ligt zo’n 700 meter boven het Ringedalsvatnet-meer. Om er te komen, moet je wel een echte hiker zijn. De wandeling er naar toe is zo’n 27 kilometer lang en bevat meerdere lastige gedeeltes. Het kost je zo’n 10 tot 12 uur om er te komen.  Een volle rugzak en warme kleding heb je dan ook zeker nodig op je hike naar dit uitkijkpunt. Maar al dat harde werken wordt beloond: wow, wát een uitzicht! Hier lees je meer over het Trolltunga-uitkijkpunt.

Uitkijkpunt 4: De Flåm-spoorweg

Hier smokkelen we een beetje, want dit is niet één viewpoint maar een aaneenschakeling van uitkijkpunten die je ziet vanuit de trein. We hebben het over de Flåm-spoorweg, één van de mooiste treinritten ter wereld. De route begint in het plaatsje Flåm (op zeeniveau) en brengt je in een uurtje naar het Myrdal station op 867 meter hoogte. Onderweg geniet je van alles wat het fjorden- landschap zo mooi maakt: spectaculaire watervallen, indrukwekkende rotsformaties en klaterende riviertjes. Mooi!

5) Uitkijkpunt 5: Geiranger skywalk (Dalsnibba)

De Geiranger Skywalk is het hoogste uitkijkpunt van Europa dat je met de auto kunt bereiken. De tocht er naar toe is steil en vol haarspeldbochten, maar sta je eenmaal op de top, dan kun je genieten van een spectaculair uitzicht op het Geiranger-Fjord en Blåbreen gletsjer. Het viewpoint ligt op zo’n 1500 meter hoogte. Hier lees je meer over het Dalsnibba-uitkijkpunt.

6) Uitkijkpunt 6: Gaustatoppen

Dat je voor een spectaculair uitzicht niet altijd naar Noorse fjorden  hoeft, bewijst de nummer 6 op ons lijstje: de Gaustatoppen. De top van deze 1883 meter hoge berg ligt in het zuiden van Noorwegen in de regio Telemark. Vanaf de top kun je op een heldere dag het grootste deel van Zuid-Noorwegen zien liggen. Je kunt hiken naar de top, maar ook de verborgen kabelbaan in de berg naar de top nemen. Dit uitzicht wil je gezien hebben!

6) Uitkijkpunt 7:  De berg Fløyen

Fløyen, ook wel Fløyfjellet genoemd, is een van de zeven bergen rond de Noorse stad Bergen. Het hoogste punt van de berg ligt op 425 meter. Vanaf Fløyen kijk je uit over de stad Bergen en heb je een fantastisch uitzicht over de stad en de omliggende fjorden. Je bereikt het uitzichtpunt door de kabelbaan naar de top te nemen of de berg op wandelen als je gaat voor iets meer uitdaging ;-).

Meer uitkijkpunten in Noorwegen?

Ken jij nog meer geweldig mooie uitkijkpunten in Noorwegen die je niet terugvond in deze blog? Laat het ons weten. We vullen ons lijstje graag aan met meer tips! Zo heb jij een overzicht met mooie high-lights tijdens jouw rondreis Noorwegen.

Meer Noorwegen-blogs van Travelvibe?

Noorwegen heeft ons hart gestolen en we waren er al een paar keer op bezoek!  Zo gingen we al eens op wintersport in Geilo en schreven we al eens een artikel over het duurzaamste hotel ter wereld

Noorwegen met Voigt Travel