wandelen in Plymouth Travelvibe

Plymouth heeft één van mooiste natuurlijke havens ter wereld, de grootste actieve marinebasis van Europa en het ligt precies op de grens tussen Devon en Cornwall. Wij ontdekten deze havenstad op dag 3 van onze route langs  The Nautical Trail ‘. Dit deel van het south west coast path loopt van Dartmouth (oost) naar Plymouth (west).

Travelvibe in Plymouth | Travelvibe

– The Nautical Trail: Plymouth –

VAN HET SOUTH SANDS BOUTIQUE HOTEL NAAR PLYMOUTH

Als we uitchecken uit het South Sands Boutique hotel en vertellen dat we doorreizen naar Plymouth, zijn er meerdere mensen die ons vertellen dat Plymouth ‘different’ is. Wat ze daarmee bedoelen weten we nog niet, maar we zijn erg nieuwsgierig naar deze havenstad. Het is even navigeren door het stadsverkeer, maar een uurtje later parkeren we de auto bij een centraal gelegen, eenvoudige Rusty Anchor B&B. Het South West Coast Path loopt weer direct langs onze B&B. Fijn!

Naar de Haven

Na een kop koffie van de eigenaresse van de B&B gaan we direct weer op pad richting Royal William Yard. Zodra we de voordeur uitlopen, vinden we het pad gemakkelijk terug. Al ziet de bewegwijzering voor de route er anders uit op dan de meer landelijke gedeeltes van de route. Daar zagen we vooral veel houten bordjes met de ons inmiddels bekende ‘eikeltjes’. Hier vinden we de symbolen op grote tegels, de stoep, muren of op lantarenpalen. We lopen naar beneden richting de haven waar we grote veerboten zien liggen die richting Frankrijk (St. Malo) en Spanje (Santander) vertrekken. In de haven vinden we plaquettes van beroemde Amerikanen die hier Engeland verlieten, zoals Walt Disney en Vivien Leigh.

Signs SWCP Travelvibe
Sign 3 SWCP Travelvibe

Ook wandelen in Plymouth in ZuidWest Engeland?

In de voetsporen van Arthur Conan Doyle

We slaan links af Durford Street in. Hier woonde ooit Arthur Conan Doyle, de schrijver van Sherlock Holmes. De kleurige huizen in de straat zien we direct, maar het valt ons pas na een paar honderd meter op dat je in deze straat om de twintig meter beroemde quotes uit Sherlock Holmes kunt ontdekken.

Dunford Street Travelvibe
Dunford street |Travelvibe

Turen naar Marineschepen

Niet veel later passeren we Devil’s Point. Het ligt aan de oostkant van de Tamar-rivier die hier uitmondt in de het Kanaal. Dankzij de ligging op een landtong blijkt het een prima plek om grote marineschepen te spotten die de haven in en uit varen. Het parkje rondom Devil’s point maakt een wat verwaarloosde indruk, maar dat zijn we direct vergeten als we Royal William Yard binnenlopen.

Royal William Yard 2 Travelvibe

Royal William Yard

Royal William Yard is een voormalige werf waar voedsel voor de marine werd opgeslagen. De opslagplaats werd gebouwd tussen 1826 en 1835 en werd vernoemd naar Koning William IV. Ooit werkten er 250 man, maar de werf raakte in onbruik en werd in 1992 gesloten. Na meerdere reddingsplannen kwam er uiteindelijk een nieuwe bestemming. Tegenwoordig vind je er vooral luxe appartementen, shops en hippe restaurants aan het water.

Dit lijkt ons een prachtige plek om in de zomer op het terras te zitten. Wij treffen Plymouth op een nogal winderige dag en we hebben trek, dus we rennen meteen het eerste restaurant in dat we tegenkomen: De River Cottage Canteen & Deli. In deze trendy foodie hotspot worden alleen biologische en lokale producten gebruikt en dat proef je. We smullen van een groot stuk worteltaart en een stuk caramel cheesecake (vergeet die calorieën, gewoon proeven!).

River Cottage Canteen Travelvibe
River cottage Canteen 2 | Travelvibe

Ook wandelen in Plymouth ZuidWest Engeland ?

VAN ROYAL WILLIAM YARD NAAR THE BARBICAN

The Barbican Travelvibe

Omdat we niet álleen willen wandelen, maar ook de stad zelf beter willen leren kennen, is ons plan het pontje te nemen naar The Barbican. Dat vaart ieder uur en zou ons een geweldig uitzicht geven op de stad. We treffen het niet; het pontje vaart vandaag niet en dus nemen we de bus. Een vriendelijke buschauffeur helpt ons de juiste bushalte te vinden. Het centrum van Plymouth zelf is niet heel bijzonder, maar zodra The Barbican in zicht komt, leven we op.

DE RIJKE HISTORIE VAN THE BARBICAN

The Barbican is de naam voor de west- en noordkant van Sutton Harbour, de oude haven van Plymouth. Een groot deel van Plymouth werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen door Duitse bombardementen, maar dit deel bleef wonder boven wonder ongedeerd. Daarom zie hier je nog steeds overblijfselen van de oude vissershaven die Plymouth ooit was: geplaveide, slingerende straatjes, kleine winkeltjes en eeuwenoude pubs. Je kunt er ook de MayFlower-steps bekijken. Dit is een oude stenen trap op de plek waar in september 1620 de eerste pelgrims  vertrokken naar Amerika. Zij gingen daar aan boord van het schip de MayFlower. Wij kijken op deze historische plek even uit over zee en maken ons dan op voor de gin tour.

Uitzicht MayFlower | Travelvibe
MayFlower steps Travelvibe

Must do in Plymouth: The gin tour

De Plymouth gin distillery is de oudste nog werkende distilleerderij van Engeland. Er wordt al sinds 1793 volgens hetzelfde recept gin gemaakt. Maar de historie van dit gebouw gaat veel verder terug. Het begon ooit rond 1400 als een monnikenklooster en daarom heet de distilleerderij nog steeds de Black Friars distillery. Wij ontdekken dat er ook een Nederlands tintje zit aan gin. De Engelsen die in de 17e eeuw vochten met de Nederlanders ontdekten daar Jenever. Teruggekomen in eigen land voegden ze, om de smaak te verbeteren, een aantal kruiden & planten toe en zo ontstond gin. Wij maken tijdens onze rondleiding kennis met de huidige ingrediënten van gin zoals korianderzaad en sinaasappelschilletjes. We sluiten de rondleiding af met een fijne ‘G&T’ (gin tonic). Aanrader!

Plymouth Gin 3 Travelvibe
Plymouth gin 3 travelvibe

Last stop: The lighthouse

We verlaten de destilleerderij en gaan op weg naar de vuurtoren, onze laatste bestemming van die dag. De storm, waar we de hele dag in de stad weinig last van hadden, voelen we nu des te meer. We krijgen wind en regen vol in ons gezicht. Dus we besluiten de beklimming van de vuurtoren en de beroemde art deco pool even te laten voor wat het is. Natuurlijk wilden wij nog wel even de afdrukken van de billen van de Beatles checken. De afgietsels van hun billen liggen in Plymouth Hoe, het bijbehorende park. De ‘next stop’ is ‘The fishermans arms’ een gezellige local pub waar we met een lekkere pint binnen de kortste keren weer zijn opgewarmd.

Vuurtoren Plymouth Travelvibe
Billen beatles 2 travelvibe

DE LEUKSTE FOOD-ADRESJES IN PLYMOUTH;

Vooral bij Royal William Yard en The Barbicans vonden we een ruim aanbod van hele fijne eettentjes & pubs:

River Cottage Canteen & Deli
Royal William Yard
Voor fijne lunch of diner, alleen lokale producten.

The Fishermans Arms
31 Lambhay Street
Traditionele pub met het betere pub food.

Strand Tea Rooms
24 New Street
Britser wordt het niet. Perfecte plek voor een high tea met uitzicht op zee.

The Harbour
Sutton Harbour, 20
Trendy restaurant voor vlees & vis, perfect uitzicht op de haven.

Fishermans Arms Travelvibe

Different in a good way

We sluiten de dag af met een echte fish&chips maaltijd in één van de vele restaurantjes bij de ‘The Barbican’ en wandelen terug naar onze B&B. Onze conclusie ‘Plymouth’ is inderdaad ‘different’, maar ‘in a good way’. Wij waren gecharmeerd van de hippe restaurants, het rijke scheepvaartverleden en de oude smalle straatjes van de stad. De stad is écht de moeite waard om via het South West Coast Path te ontdekken.

Hier waren we in Plymouth:

Plymouth map 2 Travelvibe

Meer weten over dag 1 & 2 van onze Engelse wandeltrip? Check:

Wandelen langs de kust bij Salcombe in Zuidwest Engeland

Praktische info over ons tripje South West Coast Path

Onze reis: Wij vlogen met FlyBe van Schiphol naar Exeter Airport. Vanaf deze luchthaven is het iets minder dan een uur rijden naar Plymouth.

Onze accommodatie:  Wij sliepen in een eenvoudige, centraal gelegen B&B direct aan het South West Coast Path.

Kleding: Wij droegen goede wandelschoenen, een spijkerbroek en een fijne winddichte jas.

SouthWestCoastPath Plymouth - Travelvibe

Route-info: Wij gebruikten het Nederlandstalige boek van het South West Coast Path. Ook gebruikte we de online reisroute van The Nautical Trail en de app (voor Android of Apple).

Ontdek ook het South West Coast Path – wandelen in ZuidWest Engeland

The South West Coast Path is een ‘National Trail’ langs de ZuidWest kust van Engeland. Het pad loopt van de hoge kliffen bij Exmoor tot aan de zandstranden van Dorset. Het pad telt 630 mijl en wordt gerekend tot één van de mooiste langeafstandspaden ter wereld. De wandelroute doorkruist dan ook twee Werelderfgoederen, vijf gebieden met het predicaat ‘Area of Outstanding Natural Beauty’ én een nationaal park.

Meer informatie?

Op www.southwestcoastpath.org.uk/nl vind je (in het Nederlands) nog meer info over routes en ideeën voor een 3 tot 7-daagse wandelvakantie.