Bijzonder overnachten Zweden travelvibe

Vanaf je houtvlot een duik nemen in het kristal heldere rivierwater, kinderen die zich de hele dag vermaken met varen en zwemmen en samen met je geliefde bij een romantisch kampvuurtje eindelijk weer even echt bijpraten? Het kán allemaal in de Zweedse zomer. Wij werden enthousiast! We gingen dus voor je op zoek naar topadresjes voor bijzonder overnachten in Zweden. Dit is onze top 5:

1. Slapen op een houtvlot

Zelf een vlot bouwen van stammen en touwen en daarmee relaxed de rivier afvaren. Wat een avontuur! In de provincie Värmland moet je bij Vildmark i Värmland zijn. Dit bedrijf organiseert al sinds 1980 houtvlottochten op de rivier Klarälven. Kies voor een 1 of 2-daagse tocht of ga voor een volle week. Eén ding is zeker; je scoort zeker bij de kinderen. Die vermaken zich 100%. Je legt aan waar je maar wilt en daar maak je een heerlijk kampvuurtje. Of vang een visje en neem een duik vanaf je houtvlot. Het kan allemaal. Slapen doe je op het vlot of op een mooie plek langs de rivier. Kortom: als je origineel wilt overnachten in Zweden is vlotvaren is de ideale manier om Zweden optimaal te beleven.

bijzonder slapen in Zweden

2. Slapen op een boscamping

Aan het strand, een meertje of middenin het bos. Waar zet jij je tent op? Dankzij het Zweedse allemansrecht mag je je overal vrij verplaatsen. Dat betekent ook dat wild kamperen is toegestaan. Wil je iets meer gemak, maar toch lekker ‘back to basics’? Bezoek dan Hätteboda Vildmarkscamping vlakbij het plaatsje Urshult in de provincie Småland in het zuiden van Zweden. Er is geen elektriciteit, maar wel een ouderwetse ijskelder waar voedsel wordt bewaard en een handpomp voor water. De boscamping die ver van de bewoonde wereld aan de rand van twee meren ligt, is dé ideale plek om te onthaasten. Ga lekker zwemmen in het kristalheldere water of gooi vanuit je roeibootje je hengel uit.

En wat is er nu fijner om na een actieve dag even lekker van de sauna te genieten. Bij Hätteboda Vildmarkscamping kan het! Maar eerst aan het werk, want met het hout, dat overigens voor je klaar staat, mag je een vuurtje stoken waarmee je de sauna opwarmt. Daarna neem je gewoon een plons in het meer om even af te koelen om vervolgens weer van de sauna te genieten.

een-boscamping-travelvibe
foto: imagebank Sweden

3. Slapen in een natuurhotel

In het Nyrups Naturhotell in de provincie Skåne ga je helemaal terug naar de basis. Eten koken doe je op een open vuur met lokale producten van het seizoen. Slapen doe je in een comfortabel bed in een prachtige yurt tent, maar wel zonder de luxe van stromend water, een centrale verwarming en wifi. Dus na het eten nog even genieten van een duik in een kraakhelder meer, bij het kampvuur opwarmen en hop, vroeg naar bed. En echt, je wordt geen outdoorbeest. Geniet vooral van de rust, de prachtige bossen en meren en ga lekker hiken, biken en kajakken, zonder dat het meteen een extreme expeditie wordt. Dichterbij de natuur kom je niet…

Direct slapen in een natuurhotel?

Hier boek je een overnachting in Nyrups Naturhotell

slapen-in-een-natuurhotel-travelvibe
foto: Nyrups Naturhotel

4. Slapen in een botel

Wil jij origineel overnachten in Zweden en houd jij van ietsje meer luxe? Dan is dit het Salt & Sill botel in Zuid-Zweden iets voor jou. Het botel bestaat uit zes twee verdiepingen tellend huizen die gebouwd zijn op drijvende pontons. De kamers zijn ingericht met moderne Scandinavische eenvoud met functionele meubels en unieke details. Sommige kamers op de begane grond hebben hun eigen ladder waarmee je zo afdaalt in het Skagerrak. Het dak van het hotel is één groot zonnedek en dé perfecte plek om te ontspannen in de zon met een prachtig uitzicht op de oceaan.

Direct boeken in dit botel?

Hier boek je dit botel in Zuid-Zweden

slapen op een botel Travelvibe
Foto: Salt & Sill

5. Slapen in een glazen huis in het bos

Worden mensen echt minder gestrest als ze in de natuur zijn? Dat wilden onderzoekers van het Karolinska Institute in Zweden graag weten. Ze stopten 5 mensen met super stressvolle beroepen 72 uur in een glazen huis, elk op hun eigen eiland in West-Zweden. En wat bleek: hun stressniveau daalde met ruim 70 procent! Doen dus, dat ontspannen in de natuur. Gelukkig kun je de glazen huisjes waarin de deelnemers verbleven, ook zelf reserveren.

Wil jij graag slapen in dit glazen huis?

Hier boek je de 72hour cabins.

Glazen huis Travelvibe

Tip: Schaf de Camping Key Europe Card aan

Wil jij bijzonder overnachten in Zweden en kies je voor je kamperen op een bijzondere plek?  Denk er dan aan om de Camping Key Europe Card (CKE) aan te schaffen. Deze heb je nodig bij het inchecken op één van de 500 Zweedse campings die zijn aangesloten bij Swedish Camping (SCR), een brancheorganisatie voor kwaliteitscampings in Zweden. Maar de kaart levert je nog meer voordelen op. Je krijgt korting bij verschillende restaurants, winkels, pretparken en op andere leuke activiteiten. Bovendien biedt de kaart je een ongevallen- en een WA-verzekering voor het gehele gezin. De Camping Key Europa card koop je eenvoudig online.

Meer bijzondere overnachtingen in Zweden en de rest van Europa?

Wat dacht je van een nachtje in het huis van Pipi Langkous? In het Kneippbyn Resort Visby verblijf je op maar op drie kilometer afstand van het huis van Pippi Langkous: het Villekulla Cottage. Slaap in het resort in een boomhut, huisje of in het hotel. Ook buiten Zweden zijn er volop bijzondere plekken om te overnachten.  Wat zeg je van slapen in een boomhut of slapen in een Franse iglo? Ken jij een bijzondere plek in Zweden of daar buiten waar we echt eens moeten overnachten? Tip ons!