tips Praag Holesovice

Praag is een super populaire bestemming voor een citytrip. De stad heeft prachtige architectuur, schilderachtige straatjes en overal vind je een bruisende sfeer én heel veel toeristen. Wil jij het ‘echte’ Praag te leren kennen; weg van de massa? Kies dan eens voor de buitenwijken van Praag. Zij hebben je verrassend veel te bieden. Travelvibe neemt je mee naar de plekken waar de inwoners van Praag naar toe gaan. Laat je verrassen door deze Praag tips over deze vier hippe buitenwijken:

Troja Wijk: Genieten fauna, flora en een goed glas wijn

De weelderige groene wijk Troja is een plek waar je je prima kunt vermaken. Dit zijn de must do’s in Troja:

Dierentuin Praag

In Troja vind je ook de Prague Zoo. Dit park is door Tripadvisor verkozen tot vijfde beste dierentuin ter wereld. De uitgestrekte dierentuin ligt op een schilderachtige helling aan de rechteroever van de Moldau.

Botanische tuinen van Praag

Op een paar minuten lopen van de dierentuin kun je 200.000 verschillende plantensoorten bewonderen in de botanische tuinen van Praag. De Prague Botanical Garden is een perfecte plek voor een wandeling, een gezinsuitstapje of als picknickplek. Er is een buitenexpositie met 15.000 soorten bomen en planten, een Japanse tuin en in de unieke tropische kas Fata Morgana is een weelderig oerwoud nagebootst met exotische flora. De 130 meter lange kas is verdeeld in drie afzonderlijke zones met verschillende temperatuur en vochtigheid.

St. Clara wijngaard

Wist je dat je in Praag ook wijngaarden kunt bezoeken? In de botanische tuin onder een barokke kapel ligt de beschermde St. Clara wijngaard, één van de oudste wijngaarden van Praag. Op het terras van het wijnhuis, met een uniek panoramisch uitzicht over Praag, kun je de Boheemse wijnen proeven.

Chateau Troja

Gelegen aan de oever van de Moldau ligt chateau Troja. Een luxueus barok kasteel omringd door prachtige tuinen en wijngaarden. Meerdere keren per jaar worden in de kasteeltuinen culturele en gastronomische evenementen georganiseerd.

Hoe bereik je Troja?

Troja is vanuit het centrum van Praag eenvoudig te bereiken per bus en in de zomermaanden gaan er regelmatig stoomboten.

Karlín wijk: van arm naar rijk

Ooit was het Karlín-district nogal saai. Het ligt ingeperst tussen de rivier de Moldau en de Vítkov-heuvel. In 2002 veranderde dit. De wijk kreeg nieuw leven ingeblazen door de catastrofale overstromingen van dat jaar.

Waar de haven ooit was, toont Karlín nu zijn futuristische gezicht. Het uitgebreide River City-project heeft bijzondere kantoorgebouwen opgeleverd, ontworpen door Amerikaanse, Franse en Deense architecten. Je passeert er gebouwen met de namen van ‘s werelds belangrijkste rivieren, zoals het Donauhuis, Amazon Court en Nile House.

Port 18600

Ook Port 18600 is een must see. Dit is een charmante plek vernoemd naar de lokale postcode. Het is het werk van een groep bewoners die de verwaarloosde oever wilden omtoveren tot een plek die uitnodigt om te ontspannen. Je kunt er nu volleyballen, er is een klimrek, een seizoensgebonden bar en het is mogelijk om een barbecuegrill te huren.

Pleinen in Karlín

Karlín is tegenwoordig een hippe wijk met brede boulevards, gerenoveerde art-nouveau huizen, trendy restaurants en cafés, groene parken en met zorg gerenoveerde industrieterreinen. Het mooiste plein van Karlín is het Lyčkovo-plein met een park en statig schoolgebouw. Bij het nabijgelegen plein Karlín staan regelmatig boerenmarkten met seizoensfruit, groenten, zelfgemaakt gebak, kaas en vleeswaren.

Jan Žižka monument.

Het belangrijkste monument in de wijk is het Jan Žižka monument. Deze bevindt zich boven op de Vítkov-heuvel. De kortste weg is door de heuvel zelf, via de Žižkov- voetgangerstunnel. Deze tunnel verbindt Karlín met het naburige district Žižkov.

Vinohrady wijk: Ontmoet de créme de la crème van de Praagse samenleving

De wijk Vinohrady dankt zijn naam aan de wijngaarden die keizer Karel IV hier in de 14e eeuw liet planten. Versierde gevels, met bomen omzoomde straten, pittoreske parken met uitzicht op de stad en een sfeer die doet denken aan Parijs. Het maakt dit gebied tot de crème de la crème van de Praagse samenleving en is altijd favoriet geweest bij de inwoners.

De beste restaurants, wijnbars en cafés

Tegenwoordig is deze kosmopolitische wijk niet alleen bekend vanwege de hoge huurprijzen, maar ook door de beste restaurants, wijnbars en cafés. Op het plein Jiřího z Poděbrad vinden regelmatig boerenmarkten plaats. Riegrovy Sady is een park van meer dan 100 jaar oud en biedt intieme hoekjes, open weiden en uitzicht op de skyline van Praag. In de zomer is er een populaire biertuin. Op de top, aan de westelijke rand van het park, heb je een schitterend uitzicht op de oude binnenstad en de Praagse Burcht.

Holešovice; een levendige wijk met een industrieel karakter

Meer Praag tips nodig? Wat dacht je van Holešovice? Voorheen was Holešovice geen bijzonder aantrekkelijk gebied. Je vond er vooral havens, verschillende soorten fabrieken, stoommolens en zelfs een stadsslachthuis. Nu is het een must see voor iedereen die geïnteresseerd is in moderne of hedendaagse kunst. Het is één van de meest opwindende en snel ontwikkelende districten van Praag. Er gebeurt altijd iets. De fabrieken dienen niet langer hun oorspronkelijke doel en zijn gemoderniseerd en gerenoveerd. Ze worden nu gebruikt als kantoren of studio’s voor jonge kunstenaars, ontwerpers en architecten.

DOX-centrum en Veletržní palác

Het functionalistische handelsgebouw Veletržní palácuit 1928 herbergt een verzameling moderne en hedendaagse kunst van de Nationale Galerij. Je vindt er meesterwerken gemaakt door beroemde Tsjechische artiesten uit de 20de eeuw.

Een andere indrukwekkende kunstbestemming in Holešovice is het DOX-centrum voor hedendaagse kunst. Het is gecreëerd door het uitbreiden en renoveren van een fabriek in de buurt van de haven. In DOX worden uitzonderlijke tentoonstellingen en literaire programma’s worden georganiseerd, waar zich ook een boekenwinkel en een mooi café bevindt.

Ook op het gebied van gastronomie is Holešovice aantrekkelijk. Er zijn volop koffiebarretjes, restaurants met een verfijnde keuken en hippe lunchspots, zoals Vnitroblock. In dit multifunctionele culturele centrum is een bioscoopruimte, galerie, trendy sneakerwinkel en restaurant.

 foto’s: CzechTourism Benelux

Meer Praag tips of Tsjechië tips nodig?

Travelvibe reisde al een paar keer af naar Tsjechië: