Cristalino Lodge dek bij de rivier2

Op Travelvibe lees je vooral over Nederland en Europa, maar soms komen we in contact met gepassioneerde reizigers die het liefst nog veel verder reizen. Nicole Matijssen bijvoorbeeld van reisorganisatie Travel Happiness Company. Zij is gek van Latijns Amerika. In deze blog laat ze je haar favoriete must do’s in Brazilië zien:

Waarom is Brazilië zo bijzonder?

Nicole: “In Brazilië ben ik ooit mijn rondreis door Zuid-Amerika begonnen. Vanuit Rio de Janeiro ben ik naar beneden gereisd richting de idyllische eilanden van Ilha Grande, het pittoreske dorpje Paraty, de metropool Sao Paulo en het natuurwonder van Iguazu; de immens grote watervallen. De groene natuur afgewisseld met moderne steden en koloniale dorpjes vol historie spraken mij toen al aan. In 2017 ben ik teruggegaan naar Brazilië voor een studiereis . Toen maakte ik kennis met de Amazone, de Pantanal en de stad Salvador de Bahía. Een reis waarbij ik weer een andere kant van Brazilië leerde kennen. Graag deel ik mijn persoonlijke must do’s met jullie.”

1.De Braziliaanse keuken proeven in Salvador de Bahía

Food-lovers opgelet! Als je op zoek bent naar een overheerlijke gastronomische ervaring zit je met een kookles in Salvador de Bahía helemaal goed. Samen met de dames van de Uriguai community ervaar je de passie van de Braziliaanse keuken. Deze dames bieden je niet alleen een interessante kijk in de cultuur van de lokale gemeenschap, maar delen met veel enthousiasme hun culinaire kookkunsten van gezonde gerechten. Samen ga je de inkopen doen op de markt. Daarbij worden al je zintuigen geprikkeld door alle geuren en kleuren. Dat is al een beleving op zich! Daarna keer je terug naar de lokale gemeenschap. Samen met hen maak je dan het lokale gerecht ‘Moqueca Mista’. Tijdens het koken is er volop gelegenheid om samen met de bewoners te praten en meer te leren over hun cultuur. Niet alleen lekker, maar ook leerzaam!

Salvador de Bahia2 | Travelvibe

2. Het vogelparadijs van Cristalino Park ontdekken

Na een bezoek aan de steden is het heerlijk om je te laten onderdompelen in de grootse en groene natuur van Brazilië. Reis daarom af naar Alta Floresta om vanuit daar per auto en kano naar de Amazone te gaan om te genieten van een verblijf in de Cristalino Ecolodge. Deze lodge lag in een particulier natuurreservaat en is gecreëerd door de regering van de staat Mato Grosso. De lodge is door National Geographic uitgeroepen tot één van de beste ecolodges ter wereld! Vanuit de lodge kun je dieren in het wild spotten, vissen, kajakken of heerlijk ontspannen op het dek. Ook heeft de lodge twee uitkijktorens die je kunt beklimmen en die je een spectaculair 360° graden uitzicht over het regenwoud bieden. Er zijn ruim 586 verschillende dieren te spotten in dit natuurreservaat en vooral het aantal vogelsoorten is indrukwekkend. Voor vogelspotters is dit gebied dan ook een waar paradijs!

Cristalino Lodge dek bij de rivier2
Paradise Tanager
Blue-and-Gold Macaw

3. Dieren spotten in de Pantanal

De Pantanal; is mijn absolute hoogtepunt in Brazilië (tot nu toe!). Als natuurliefhebber kun je hier je hart ophalen voor het spotten van dieren en het ondernemen van activiteiten in de natuur. Het gebied is het grootste moerasgebied van de wereld en staat voornamelijk bekend om het spotten van jaguars. Geniet bijvoorbeeld in de Araras Ecolodge van een uniek verblijf. Deze rustieke accommodatie ligt aan de transpantaneira in het noorden van de Pantanal. Ze zijn volledig gericht op duurzaamheid en in de omgeving is volop wildlife te zien. Terwijl je wegdroomt in je hangmat op de veranda lopen capibara’s om je heen, vliegen ara’s over en ligt er aan de overkant van de rivier een kaaiman…

_uitkijktoren Pantanal Travelvibe

4. Vliegen boven de watervallen van Iguazu

Op de grens tussen Argentinië, Paraguay en Brazilië vind je de Iguazu watervallen. Maar liefst 270 watervallen storten zich hier in de Paraná rivier over een lengte van bijna 3 kilometer. Je kunt zowel de Argentijnse als de Braziliaanse zijde bezoeken. Wil je dit écht op een spectaculaire manier beleven? Dan boek je een helikopter vlucht. Al vliegend kun je de watervallen bekijken en zie je het immense regenwoud dat erachter ligt. Een unieke ‘once in a lifetime’ ervaring!

Iguazu waterval 2 travelvibe
Iguazu watervallen Travelvibe

5. Een  Sambaschool bezoeken in Rio de Janeiro

Als je aan Rio de Janeiro denkt, dan denk je aan Carnaval; het belangrijkste feest voor de Cariocas. Tijdens mijn verblijf in Rio de Janeiro bezocht ik één van de grootste sambascholen “Académicos do Grande Rio” in het kloppend hart van de stad. Zij spelen tijdens het carnaval een belangrijke rol in het leven van de Cariocas. Wist je dat er een bijzonder verhaal schuil gaat achter al die pracht en praal? Vanuit de favela’s komen jong en oud naar de sambaschool om een steentje bij te dragen aan deze belangrijke traditie binnen hun cultuur. Je kunt de meest fantastische creaties bewonderen bij de sambaschool. Ieder jaar start het proces eind juni en wordt er maanden gewerkt aan de thema’s, kostuums en praalwagens. Door de maatschappelijke verantwoordelijkheid werkt iedereen hier met plezier en enthousiasme. Doen ze het goed tijdens de grote parade? Dan kunnen ze zelfs nog een mooie bonus verdienen! Zo wordt vooral de jonge generatie gestimuleerd om actief mee te doen en niet in de favela’s te blijven hangen.

Ook naar Brazilië?

Enthousiast? Nicole stelt vanuit haar persoonlijke ervaring een privé rondreis op maat door Brazilië voor je samen . Meer weten? Neem contact op via info@travelhappinesscompany.nl

Andere bestemmingen wereldwijd?

Ben jij een échte globetrotter en wil je nog meer bestemmingen buiten Europa zien? Check dan even onze pagina met bestemmingen over de hele wereld.