tips sparen vakantie

Midden in de tweede Corona-golf lijkt een droomvakantie ver weg, maar juist door te blijven dromen van een mooie reis, hou je de moed erin en weet je dat er straks iets moois voor je in het verschiet ligt. Hoe je het geld bij elkaar krijgt voor zo’n droomvakantie? Wij zetten even een handig stappenplannetje voor je op een rij:

Stap 1: Creëer overzicht

Als je wilt sparen, moet je als eerste beginnen met het bijhouden van je inkomsten en uitgaven. Zodra je hier een overzicht van hebt, deel je je uitgaven in categorieën in, zoals gas, boodschappen en hypotheek. Daarmee zie je heel snel in welke categorieën je kosten het hoogst zijn en waar de hoogste besparingen te halen zijn. Geen zin om je inkomsten en uitgaven in een excel bij te houden? Download dan de Grip-app of de Budgetbeheerder app voor direct inzicht in je uitgaven.

Stap 2: Bepaal je gewenste uitgaven

Zodra je een beeld hebt van wat je per maand uitgeeft, kun je een budget opstellen. Kijk daarna op welke uitgaven je wilt besparen. Denk daarbij ook aan uitgaven die regelmatig maar niet elke maand voorkomen, zoals het onderhoud van je auto. Vind je het lastig om te bepalen hoeveel je moet sparen? Een vuistregel is dat je 10-15 procent van je inkomen moet kunnen sparen.

Stap 3: Zoek uit hoe je kunt besparen.

Als je uitgaven zo hoog zijn dat tien procent van je salaris sparen voor je droomreis niet lukt, moet je besparen op niet-essentiële zaken. Zeg bijvoorbeeld abonnementen op die je niet gebruikt, of neem jezelf voor om minder uit te geven in de horeca. Ga bijvoorbeeld nog maar één keer per maand uit eten in plaats van elke twee weken. Je kunt ook besparen op je vaste lasten door op vergelijkingssites als overstappen.nl te kijken waar je de goedkoopste autoverzekering of internetprovider kunt vinden.

Stap 4: Plannen maar die droomreis

Eén van de beste manieren om je droomreis daadwerkelijk te gaan maken is om je droomreis al zoveel mogelijk te visualiseren en te plannen. Hoe ziet je reis eruit, wat wil je daar bezoeken, op welke plekken wil je verblijven? Denk er alvast uitgebreid over na. Zoek vervolgens uit hoeveel geld je daarvoor nodig hebt. Super voor de voorpret en je krijgt een goed beeld van het bedrag dat je moet sparen.

Stap 5: Spaar automatisch

Stel een automatische overschrijving in. Zorg ervoor dat zodra je salaris is overgemaakt het bedrag dat je wilt sparen voor je droomreis direct automatisch wordt overgemaakt naar je spaarrekening. Zo komt jouw droomvakantie steeds dichterbij en kun je, als de Corona-pandemie voorbij is, zo snel mogelijk  jouw droomreis boeken.

Op zoek naar meer tips van Travelvibe?

Check onze reistips!