Tips van ‘n Local

Als je in de Ardennen bent, ga je natuurlijk voor een Belgisch speciaalbiertje op een fijn terras. Maar wist jij al dat er in de Ardennen ook Nederlanders zijn die heerlijke Belgische speciaalbieren maken? Monique van Schijndel van het Culinaire mini-hotel L’Auberge du Notaire neemt je in haar nieuwe gastblog voor Travelvibe mee naar ‘Brasserie de Bellevaux‘. Deze bijzondere, kleine bierbrouwerij wordt gerund door de Nederlandse voormalige apotheker Wil Schuwer en zijn vrouw Carla.

vlakke fietsroutes in de Ardennen

‘Blanche’ of ‘Black’

Als rasechte liefhebbers van de Belgische speciaalbieren, vind je mij en Mart op een vrije dag altijd wel ergens in een Ardens café met een mooi biertje voor onze neus: een Orval voor Mart en één van de bieren van Brasserie de Bellevaux voor mij. Afhankelijk van de weergesteldheid bestel ik een ‘Blanche’ (witbiertje in de zomer) of de ‘Black’ (in de herfst).

Wandelroutes: Blanche, Brune, Blond en Black

Brasserie de Bellevaux ligt op een half uurtje rijden van L’Auberge du Notaire. Via kronkelweggetjes en adembenemende uitzichten rijd je door het Ardense landschap naar de brouwerij. Deze ligt vlak bij  het gezellige stadje Malmedy.

Tip: Loop eerst één van de wandelroutes die beginnen bij de brouwerij. Met de brouwerij als startpunt kun je kiezen uit vier wandelingen. Ze zijn genoemd naar hun bieren Blanche, Brune, Blonde en Black. De wandelingen zijn respectievelijk 1,5 km, 6 km 7 km en 10 km lang.

Elk weekend een rondleiding & proeverij

Alle zaterdagen en zondagen kun je om 16.00 uur aansluiten bij de rondleiding. Het fijne aan Brasserie de Bellevaux is dat je hiervoor geen afspraak hoeft te maken. Dit geldt ook als je met minder dan tien personen bent. Brouwer Wil leidt je zelf rond en vertelt vol passie over de bieren en het brouwproces. De high tech brouwinstallatie, Ardens bronwater, uitgelezen ingrediënten, vakmanschap en geduldig speurwerk, staan aan de basis van de karaktervolle bieren. De oude stal is omgebouwd tot een gezellig proeflokaal.Je kunt daar de bieren proeven of gerechtjes van de kleine kaart eten. Uiteraard zijn deze voornamelijk bereid met streekproducten. En waarom ook niet: loop even de aangrenzende winkel binnen en neem Bellevauxbier mee voor thuis.

Adres:
Rue de la Foncenale 1
Malmedy (Bellevaux)
België

Must visit: The Scotch Inn

Bellevaux ligt dus dicht tegen Malmedy aan en is absoluut een bezoekje waard. Wie de smaak van de Ardense streekproducten eenmaal te pakken heeft, kan tot eind oktober zijn hart ophalen op de streekproductenmarkt in Malmedy. Elke zondag kun je er van 9.00 tot 14.00 uur terecht. Een must see is café The Scotch Inn, op het centrale plein van Malmedy: hier liggen nog Perzische kleedjes op de tafels. Wij adviseren onze gasten altijd daar iets te gaan drinken. Dat is zo’n plek waar je geweest moet zijn voordat je de Ardennen verlaat. Adres: Place Albert 1er 11, Malmedy, België.

Forellen uit eigen vijver

Na zo’n fijn biertje wil je natuurlijk ook nog ergens lekker forel eten. Forel is namelijk de Ardense trots uit het water. Om in Ardense stijl te lunchen of te dineren, raden we je aan te gaan eten bij La Truite Argentée. De forellen komen uit de eigen kweekvijvers, dus verser kun je ze bijna niet eten! Adres: Bellevue (Avenue Montbijoux) 3 – Malmedy, België.

Meer Ardennen?

Check dan eens de eerste blog van Monique waarin ze je de ‘geheime’ vlakke fietsroutes in de Ardennen laat zien.