“Veel mensen denken dat je met een gewone fiets niets te zoeken hebt in de Ardennen omdat de stijgings-percentages veel te hoog zijn. Maar dan heb je het mis. Er zijn genoeg vlakke fietsroutes in de  Ardennen. Je kunt er bijvoorbeeld heerlijke fietstochten maken over verdwenen spoorwegen. Het stijgingspercentage is daar te verwaarlozen”, vertelt Monique van Schijndel van het Culinaire mini-hotel L’Auberge du Notaire ons. Speciaal voor Travelvibe schreef Monique een gastcolumn over deze vlakke fietsroutes in de Ardennen:

vlakke fietsroutes in de Ardennen

Een lekker fietstochtje op een ‘gewone’ fiets

Op verjaardagsfeestjes praat ik graag over mijn belevenissen rondom ons culinaire mini-hotel L’Auberge du Notaire in de Ardennen. Over hoe mooi het is om hier te wonen en over wat je hier allemaal kunt doen. Ik hoor vaak: “ik ga niet naar de Ardennen, want daar kun je niet fietsen”. Ik kijk dan verbaasd op en zeg: “De Tour de France is al een paar keer de voordeur van L’Auberge du Notaire gepasseerd. Dus, hoezo kun je hier niet fietsen?” Maar dat bedoelen ze niet. Ze bedoelen een lekker tochtje op een gewone fiets, of met de e-bike zo je wilt. Wat blijkt? In de Ardennen kun je fijne fietstochten maken over oude spoorwegen.

Vlakke fietspaden Ardennen | Travelvibe
Foto’s: eastbelgium.com

Treinen kunnen geen steile hellingen nemen

Een trein kan geen steile helling nemen en dus is het stijgingspercentage nihil. De vele spoorlijnen die het heuvelachtige Wallonië doorkruisen, volgen daarom doorgaans de dalen. Verschillende lijnen die niet meer werden gebruikt, kregen een tweede leven als fietspad. En zo werd de Ardennen ineens een hoop comfortabele fietskilometers rijker. Bruggen waarover ooit stoomtreinen reden, helpen nu fietsers riviertjes oversteken. Goede bewegwijzering doet de rest.

Fietspaden die uitnodigen om te genieten

De officiële naam van dit Waalse netwerk is Ravel, in de volksmond ‘trage paden’ genoemd. Paden die van de fietsers een bescheiden tempo verlangen en die je uitnodigen om te genieten van de omgeving. Links en rechts vind je verwijzingen naar het verleden: restanten van een spoorwegovergang, een half ontmanteld seinhuisje of een voormalig stationsgebouw.

Hier vind je deze vlakke fietsroutes

Je vindt deze vlakke fietsroutes in Trois-Ponts of in het Duitstalige gebied Recht. Wil je écht kilometers maken, dan adviseer ik je de ‘Vennbahn’ in de Oostkantons. Het is één van de langste tot fietspad omgetoverde spoorverbindingen van Europa (125 km).

Ontdek de Vehnbahn

Meer vlakke fietsroutes in de Ardennen?

Dit boek neemt je mee langs 13 vlakke fietsroutes in de Ardennen die onder meer gebruik maken van de RAVels, de paden langs oude spoorwegen en jachtpaden. De trajecten zijn zo uitgedokterd dat alle wegen vrijwel vlak zijn, zodat iedereen ze makkelijk kan fietsen. Hier bestel je Het boekje Vlak fietsen in de ardennen

Meer Travelvibe in de Belgische Ardennen?