colombia tips

“Het blijkt deze dagen maar weer eens: alles wat niet mag is extra lekker. Het is iets met verboden vruchten of zo…Als je eenmaal door de travel bug gebeten bent kun je daar vaak prima mee leven, mits je met regelmaat iets zoekt om de bug tevreden te stellen. Maar nu, na maanden in lockdown en met net de grenzen naar België weer open, nu is de jeuk van de travel bug bijna niet te harden. Wrijven helpt niet! Vooruitkijken naar een nieuwe reisbestemming misschien wel. Als je dat gaat doen, denk dan ook eens naar Colombia, het land waar wij de laatste weken voor de corona-uitbraak nog mochten doorbrengen”, vertelt Ward van Beek die begin dit jaar met zijn vrouw Marleen drie weken door Colombia reisde. Ontdek hier zijn beste Colombia tips:

Colombia steeds populairder

Colombia is als reisbestemming in opkomst. In Nederland komt dat vooral door ‘Wie is de Mol’, maar in landen als Frankrijk, Spanje en de VS geldt Columbia al langer als een fijne bestemming. Ideaal voor een rondreis op eigen gelegenheid. Het land van Graffitti, van wandelen en fietsen, van heerlijk eten (vooral de fruit-ontbijtjes!), van lieve lachende mensen, van de muziek van Shakira en de Salsa, van kleur en levenslust!

graffiti Colombia

Veilig Medellin

Om de eerste en enige potentiële hindernis maar meteen te tackelen: Colombia is niet gevaarlijk. Niet gevaarlijker, tenminste, dan Amsterdam of New York. Het is allang niet meer het land van Narcos en de drugsperikelen. Sterker nog: als je in Medellin bent, willen ze zijn naam niet eens meer horen. Begin er niet over. Het is niet iets waar ze met plezier over praten. Die zwarte periode is afgesloten en inmiddels is Medellin de stad van ‘de eeuwige lente’ met een geweldig openbaar vervoerssysteem dat schoner is dan in welk ander land ook. Moderne cabine-kabelbanen die vanuit het dal tegens de heuvels op gaan waardoor de mensen uit de armere wijken, de Communa’s, zo binnen 10 minuten op hun werk in het centrum kunnen zijn. Of de grote overdekte roltrappen die eveneens omhoog gaan in de steile wijken. Efficiënt en door iedereen gekoesterd openbaar vervoer.

Elders op deze site staan al een paar andere topbestemmingen in Colombia beschreven. En stuk voor stuk zijn ze de moeite waard en goed bereikbaar. Maar we kunnen daar nog wel wat op aanvullen.

kabelbaan Medellin

Binnenlandse vluchten

Bijvoorbeeld dat het goed te doen is om op eigen gelegenheid rond te reizen. Binnenlandse vluchten zijn snel een eenvoudig online te boeken. Heel veel routes zijn niet veel duurder dan de bus, maar wel heel veel comfortabeler en sneller! Wij waren erg blij met de vluchten, de service en de app van Avianca, maar het is maar de vraag of deze maatschappij (net zo oud als KLM) de coronacrisis overleeft. 

Autohuur

Zelf een auto huren is ook goed te doen. Met de app van rentalcars.com is het een fluitje van een cent. De tarieven zijn heel gunstig en de benzineprijs is minder dan de helft van die bij ons. De auto’s van verhuurder Localiza zijn allemaal redelijk nieuw en goed schoon. Het enige waar je wel even op ingesteld moet zijn, is het verkeer. En vooral de afwezigheid van bewegwijzering. Of verkeersborden. Binnen de stad maakt dit het rijden tot een redelijk spannend gebeuren. Alles en iedereen gaat kriskras door elkaar, en dat betekent vooral dat je heel langzaam en voorzichtig moet reizen. Als je dat doet dan gaat alles op zn Colombiaans goed: tranquilo!!

Dan nog een paar andere Colombia tips

Barichará

Barichará is het dorp van de ‘Wie Is De Mol’ tuk-tuk opdracht. Een prachtig dorpje met witte huizen, oude straatjes en zeer fotogenieke ramen en deuren. Een heel relaxte plek om een aantal dagen te blijven. Je kunt er heerlijk wandelen, eten en slapen in prachtige hotels, allemaal uiterst betaalbaar. Wij verbleven in hotel Alto del Viento, met vanuit het zwembad een prachtig uitzicht over het dorp!

Barichara view

De Paramó

Parque Nacional Los Nevados, tussen Bogotá en de koffiehoofdstad Salento (ook een aanrader!) is een geweldige bestemming voor een meerdaagse wandeltocht. Je kunt dan, onder begeleiding van een gids in een driedaagse tocht naar een van de gletsjers lopen en dan door de Paramó, een uniek ecosysteem dat je alleen hoog in de Andes vindt, weer langzaam afdalen naar Salento, met twee overnachtingen in een berghut. Waanzinnig mooi, maar zorg wel dat je al god aangepast bent op de hoogte, want hiken boven de 5000 meter kan toch zorgen voor verschijnselen van hoogteziekte. En als je dat hebt, zit er maar een ding op: afdalen.

Salento

Salento en het gebied eromheen zijn waanzinnig mooi en groen. Vooral heel groen. Het Engelse woord ‘lush’ is hiervoor uitgevonden. Weelderig. De koffieplantages zijn prachtig en het dorpje zelf is ook heel mooi, maar het zijn vooral de 60-meter hoge Wax Palms van Corcora Valley  die de show stelen. Maar als ik eerlijk ben, ons fietstochtje naar de Wax Palms in de ernaast gelegen vallei bij Carbonera waren nog een stukje indrukwekkender (en rustiger!).

Salento

Minca en de Noordkust

Toen wij in Colombia waren was het National Park Tayrona een maandje dicht om ‘ te herstellen’. Eerst vonden we dat jammer, maar uiteindelijk maakte het niet veel uit. Als je naar Santa Marta vliegt en daar een auto huurt, ben je zo in Minca, een heerlijk koel dorpje met vanuit de hoogte uitzicht op Santa Marta en de kust en omringd door oerwoud, met prachtige uitzichten en talloze vogels. Een heerlijke chille hotels.  We kunnen het Siembra Boutique Hostel van harte aanbevelen. Heerlijk eten ook!

En ook voor de tropische witte Caraïbische stranden hoef je Tayrona niet perse in: Hotel Finca Barlovento ligt er 20 meter naast …;-)  een open kamer en slapen onder een muskiettennet met alleen het geluid van de golven op het strand. Mooier wordt het niet … 

Nee, wrijven helpt niet. Reizen wel! Dat we maar weer snel op reis mogen …