Al een tijdje staat het Noorwegen hier hoog bovenaan het favorietenlijstje. Afgelopen voorjaar brachten we bezoekje aan de Gaustatoppen, de hoogste berg van Zuid-Noorwegen De Gaustatoppen is met een hoogte van 1.883 meter niet de hoogste berg van Noorwegen, maar als je op de top staat, is het uitzicht waanzinnig. En natuurlijk ga je ook even langs het koffietentje op de top voor een kop koffie en een wafel. De Gaustatoppen bezoeken is echt bijzonder!

Wat maakt de Gaustatoppen zo bijzonder?

De top van de Gaustatoppen biedt een van de meest spectaculaire uitzichten in Noorwegen. Vanaf de top kun je maar liefst 60.000 vierkante kilometer landschap zien. Dat is een gebied groter dan heel Zwitserland!

Uitzicht vanaf de top

Dit is het uitzicht dat wij eind april 2023 hadden vanaf de top:

Hoe kom je er?

Er zijn verschillende wandelroutes naar de top, variërend in moeilijkheidsgraad. Sommige zijn geschikt voor beginners, terwijl andere routes alleen geschikt zijn voor de meer ervaren klimmers.

In de zomer willen wij dit zeker nog een keer uitproberen, maar omdat wij er nu in het voorjaar waren, toen er nog volop sneeuw lag, kozen wij voor een tripje naar de top met de Gaustabanen.

Dit is een ondergrondse trein die je naar de top van de berg brengt. Het is de enige trein in Noorwegen die je ondergronds naar een bergtop brengt. Daarmee is deze spoorbaan uniek in zijn soort. De spoorbaan is ongeveer 850 meter lang en brengt je in ongeveer 15 minuten naar de top.

Vroegere NATO-basis

Tijdens de Koude Oorlog was deze plek een geheime NAVO-basis.De basis was een belangrijk onderdeel van het Noorse verdedigingssysteem en speelde een cruciale rol in de communicatie tussen Noorwegen en de rest van Europa en de USA. De basis werd gebruikt om te communiceren met andere NAVO-bases en om de spionageactiviteiten vanuit Rusland in de gaten te houden.

Praktisch

Gaustabanen is dagelijks geopend van 9:00 – 16:00 uur (in de winter tot 15:00 uur). De parkeerplaats van de Gaustabanen is de lente en de zomer goed bereikbaar met de auto. In het hoogseizoen word je door de drukte wel geadviseerd het laatste gedeelte van de route met een pendelbus af te leggen.

In de winter winterbanden mee

In de winter is de route vaak zonder winterbanden niet te bereiken. De Gaustatoppen is in verband met de weersomstandigheden in de winter ook niet elke dag open, dus check altijd eerst even de weersomstandigheden. Zelfs aan het eind van de lente ligt er vaak nog volop sneeuw.

Prijzen voor een bezoekje aan de Gaustatoppen

Een retourtje kost je 330 NOK (ong. 33 euro) voor volwassenen en 290 (ong. 29 euro) voor kinderen tussen 4 – 15 jaar. Jongere kinderen mogen gratis naar boven.

Zelf naar het zuiden van Noorwegen?

Boek onze prachtige hytte in Vradal in het Zuiden van Noorwegen. Of kijk voor nog veel meer leuke tips over het zuiden van Noorwegen op de website van de regio Telemark

Meer tips over Noorwegen?