tips Heidelberg

In de meivakantie bezocht ik de Duitse stad Heidelberg. De stad is beroemd om het kasteel, de mooie ligging aan een zijrivier van de Rijn (de Neckar), de uitvinding van de boekdrukkunst en je vindt er de oudste universiteit van Duitsland. Genoeg te zien dus voor een citytripje dichtbij of als interessante tussenstop op weg naar het zuiden. Wij waren er een dag en tippen je de 5x must see’s van Heidelberg:

TIP 1: Bezoekje aan het Heidelberger Schloss en de Schlossgarten

Als je in Heidelberg komt, ontkom je niet aan een bezoek aan het Heidelberger Schloss. Al was het maar omdat het kasteel bij aankomst in de stad al hoog boven je uit torent. Het werd gebouwd op de restanten van een middeleeuwse burcht en werd meer dan vier eeuwen bewoond door verschillende vorsten. In 1693 werd het kasteel grotendeels verwoest, maar het werd hét symbool van de Duitse romantiek. Doen als je er bent: loop even de kelder binnen. Daar vind je het grootste wijnvat ter wereld. Geniet ook even van het uitzicht over Heidelberg op het balkon van het kasteel. Hier vind je meer info over het kasteel van Heidelberg.

Kasteel Heidelberg

TIP 2: Maak een tripje met de Heidelberger Bergbahn

Als je dacht dat alleen Zwitsers steile kabeltreinbanen konden bouwen, dan moet je zeker naar deze Bergbahn. De onderste ‘moderne’ kabeltreinbaan loopt steil omhoog naar station Molkenur. De trein stopt als eerste bij station ‘Schloss’ dat vlak bij het kasteel ligt. Dus je combineert dit tripje makkelijk met tip 1. Aangekomen bij station Molkenur, stap je over op het tweede gedeelte van de Bergbahn. Dit is één van de oudste kabeltreinen van Duitsland. Die brengt je naar de Königstuhl, het eindpunt van de route. Vanaf daar heb je een schitterend uitzicht over de stad. Kinderen vinden dit zeker een topuitje. Hier vind je meer info over de Heidelberger Bergbahn.

Schlossbahn | Travelvibe

TIP 3: Geniet van het uitzicht op de Königstuhl

De Königstuhl ligt op op 560 meter hoogte en is hét uitzichtspunt over Heidelberg. Omdat we er maar een dagje waren, hebben wij het niet gedaan, maar er starten daar ook allerlei wandelingen. Voor kleine kinderen is er een klein pretpark: het Märchenparadies. Kids tot een jaar of acht maak je hier écht blij mee.

Koenigstuhl-Schloss-Mende | Travelvibe
Foto: Achim Mende (Heidelberg Marketing)

TIP 4: Bezoek minimaal één museum bijvoorbeeld het Apothekersmuseum

In Heidelberg vind je de oudste universiteit van Duitsland. In het Universitätsmuseum kun je alles leren over deze 625 jaar oude universiteit . Must see is de oude aula van de universiteit met een prachtige plafond en de studentengevangenis waar studenten die zich schuldig maakten aan ordeverstoring werden opgesloten. Wij bezochten het apothekersmuseum. Dat is in het slot. Het is een klein museum over de geschiedenis van de apotheek.

Apotheker Museum 2 | Travelvibe
Apothekerrmuseum Heidelberg Travelvibe

TIP 5:  Proef het lokale eten

In Heidelberg kun je prima eten en drinken. Vooral in hoofdstraat vind je volop restaurants en cafés van Aziatisch tot typisch Duits. Wij kozen voor een typisch Duitse lunch in het Heidelberger Brauhaus. Hier brouwen ze nog zelf hun bier en dat proef je. Het bier en de Duitse specialiteiten maken dit eetadresje een absolute must visit wat ons betreft.

Deze en meer restauranttips:

Vetter`s Alt Heidelberger Brauhaus
Steingasse 9
Heidelberg
* traditionele Duitse specialiteiten en ze brouwen er hun eigen bier

Kulturbrauerei Heidelberg
Leyergasse 6
Heidelberg
* fijne lunch spot met traditionele Duitse specialiteiten

Universiteitskantine
Marstallhof
Heidelberg
*gelegen op een binnenplaats, voor een betaalbare lekker lunch tussen de studenten

Heidelberger Brauhaus | Travelvibe

Houd je meer van zoet?

Probeer dan een Heidelberger Kurfürstenkugel. Deze typische Heidelberger specialiteit bestaat uit een chocolade bolletje met een vulling van nougatcrème. Je koopt ze bij elke bakker in de stad.

Kurfurstenkugel | Travelvibe

Bonustip: de Heidelberg Card

Je koopt de Heidelberg kaart vanaf 15 Euro. Voordeel is dat je gratis het slot in kunt en de Bergbahn omhoog kunt nemen. Ook is al het openbaar vervoer in de stad gratis voor mensen met deze card. Je krijgt ook volop korting op rondleidingen, rondvaarten en in veel restaurants. Hier vind je meer info over de Heidelberg Card

Meer Duitse kastelen?

Ben jij een fan van Duitse kastelen zoals deze in Heidelberg? Wat dacht je bijvoorbeeld van de 5x mooiste Duitse kastelen en burchten?