baden zuid zweden
Foto: Kallis Helsingborg/Lisa Wikstrand

Ook in Nederland wordt het steeds populairder: zwemmen in koud water. In Zweden is dit al veel langer een trend. Zwemmen in koud water wordt beschouwd als een perfecte remedie tegen verschillende lichamelijke en geestelijke kwalen. Vooral in het zuiden van Zweden, in de regio’s Skåne, Småland en op het eiland Öland, is deze traditie mateloos populair onder locals.  En ondanks dat de gemiddelde watertemperatuur langs de Zuid-Zweedse kust in de winter schommelt tussen de 3-5 graden nemen de Zweden nemen massaal een duik in zee. Dat doen ze vanuit de vele sfeervolle en historische koude badhuizen langs de kust. Travelvibe laat je de voordelen zien van zwemmen in koud water en tipt je de 5 mooiste badhuizen langs de kust: 

Zweedse badhuizen al populair in de 19e eeuw

Waar koud water zwemmen en koud douchen hier steeds meer ontdekt wordt, doen de Zweden al sinds het einde van de 19e eeuw niets anders. Langs de hele kustlijn van Skåne en Småland vind je prachtige authentieke badhuizen . Hier combineer je een koud bad met een hete sauna, nog zo’n heerlijk Scandinavisch gebruik. Zomer of winter, de Zweden houden van hun verkwikkende duik in zee.

Dit zijn de voordelen van zwemmen in koud water

Sterke temperatuurwisselingen hebben een gunstige effect op het menselijk lichaam. Het shock-effect van het koude water, zorgt voor een stoot adrenaline en endorfine. Dat levert je flinke gezondheidsvoordelen op: een lager stressniveau, een betere nachtrust, een verhoogde immuunfunctie en… een opgewekt humeur.

baden in zuid-zweden
Foto’s: Bjerreds Saltsjöbad/Carolina Romare en Kallbadhus Borgholm/Alexander Hall

Dit zijn de mooiste badhuizen langs de Zuid-Zweedse kust:

1. Ribersborgs Kallbadhus

Ribersborgs Kallbadhus ligt in Malmö. Dit badhuis uit 1889 ligt op een kwartiertje fietsen van het stadscentrum. Vanuit de sauna kijk je op heldere dagen door het grote glazen raam naar Kopenhagen. Veel inwoners van Malmö komen hier dagelijks om een ​​koele duik te nemen, te ontspannen in de sauna en even los te komen van het dagelijkse leven.

2. Bjerreds Saltsjöbad

Bjerreds Saltsjöbad ligt aan het einde van de lange pier op het strand van Bjärred. De houten pier van 576 meter is één van de langste van Zweden en het ongeverfde houten gebouw met zijn moderne Scandinavische architectuur is een iconisch herkenningspunt in de omgeving. Bjerreds Saltsjöbad ligt aan de zuidwestkust van Skåne, ten noorden van Malmö.

Foto’s: Kallis/Lisa Wikstrand en Hotel Skansen/Mickael Tannus

3. Kallbadhus Borgholm op Öland

Het historische Kallbadhus in de haven van Borgholm werd al in 1865 gebouwd. Op deze zonnige locatie op het eiland Öland voor de kust van Småland wanen bezoekers zich in koninklijke sferen. Koning Oscar II bezocht het Kallbadhus in 1893 en roemde dit badhuis met de historische woorden: “Dit is het mooiste bad dat ik deze zomer heb gehad”. Nog altijd komen locals hier om een duik nemen, koffie drinken of genieten van de omgeving.

4. Kallis en Pålsjöbaden in Helsingborg

De havenstad Helsingborg in Skåne is met drie openluchtbaden een waar mekka voor zwemmers. Mensen nemen hier al bijna 150 jaar koude baden. Kallbadhus Kallis, met zijn uitzicht over de Sont naar Denemarken en de warme, gezellige omgeving is de oudste van Helsingborg. Niet ver van Kallis, op zo’n 15 minuten lopen, ligt Pålsjöbaden. Dit spectaculaire openluchtbad is gebouwd op palen boven de zee, met kleine, pittoreske gele badcabines naast elkaar.

5. Kallbadhus van Hotel Skansen

Hotel Skansen ligt in Båstad, een kleine badplaats op het schiereiland Bjäre in Skåne. Het Skansen hotel heeft onlangs een nieuw koud badhuis gebouwd aan het einde van de pier. Er is een lounge met een open haard in het midden van het badhuis en een hete whirlpool op de pier zodat gasten ook als het koud is buiten kunnen blijven. Neem ’s ochtends of ‘s avonds een duik en schuif daarna aan in het bijbehorende eersteklas restaurant van het hotel voor een heerlijk ontbijt of diner.