Goes en Water

Misschien ken je het Zeeland vooral van bekende plaatsen als Middelburg, Domburg en Vlissingen, maar wist je al dat je ook in Goes uitstekend kunt genieten van al het moois dat deze provincie je te bieden heeft? Travelvibe ging op uitnodiging van de Stichting Goes Marketing een dag op ontdekkingstocht in en rond Goes. In dit reisverslag ontdek je waarom je dit sfeervolle stadje en zijn waterrijke omgeving zeker niet moet overslaan bij een bezoekje aan Zeeland.

 9.40 uur: Koffie bij Eeterij Polly’s

Eeterij Polly

Wij starten onze ontdekkingstocht bij Eeterij Polly’s. Dit nieuwe eettentje ligt direct aan de historische stadshaven in de binnenstad en is net geopend. Het is een gezellig ingericht nieuw restaurant waar je kunt genieten van een goede kop koffie met taart of een fijne high tea. ‘s Avonds kun je er terecht voor eenvoudige, lekkere wereldgerechten zoals een curry of een bordje verse pasta. Of ga er gezellig borrelen, met het uitzicht op de haven als grote troef. Hier blijf je zo een paar uur zitten!

 10.19 uur: Binnenstad verkennen

binnenstad Goes

Tijd voor een korte wandeling door het sfeervolle centrum van Goes. We beginnen bij de historische Stadshaven. Ooit was dit dé haven van Goes, maar tegenwoordig wordt deze mooie plek alleen gebruikt als jachthaven. De haven is omgeven door uitstekend onderhouden prachtige historische panden en diverse heerlijke terrassen en restaurants. Het lijkt ons een heerlijke plek om een zwoele zomeravond door te brengen.

De Grote Markt

Ook buiten de Stadshaven is het centrum van Goes een bezoekje waard. Dwalend door de kleine straatje kom je als vanzelf langs allerlei gezellige shops en boetieks. We wandelen ook nog even langs de Grote Markt, een plek met een rijke historie, waar je altijd terecht kunt voor een hapje en een drankje op één van de gezellige terrassen. Vanaf het terras heb je een indrukwekkend uitzicht op het prachtige Stadhuis en de Grote Kerk van Goes.

Gratis rondleidingen in de zomer

Wil je meer weten over de historie van de binnenstad? In de zomermaanden (mei tot en met september) wordt er elke woensdagmiddag om 14:00 uur een gratis rondleiding georganiseerd. De gids vind je voor de ingang van het Historisch Museum/Toerist Shop Goes. Aanmelden is niet nodig.

 11.30 uur: Inschepen op het luxe motorjacht Amelia

Via het kanaal Goes-Goese Sas staat Goes in een rechtstreekse verbinding met Nationaal Park Oosterschelde, het grootste nationale park van Nederland. Het park heeft een grootte van zo’n 56.0000 voetbalvelden en het is een perfecte plek voor natuurliefhebbers. Wij gaan het verkennen aan boord van de Amelia, het luxe motorjacht van Ko en Ella Goud van Goldies Travel. Zij zijn onderdeel van VareninZeeland en bieden gezelschappen tot twintig personen dagtochten of meerdaagse tochten aan over de Oosterschelde of de Noordzee. Wij schepen in voor een ontdekkingstocht van enkele uren over de Oosterschelde.

Amelia - Goes
zeelandbrug

12:36: Passage van de Zeelandbrug

De Oosterschelde en de Zeelandbrug zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze brug van 5022 meter zorgt sinds 1965 voor een snellere verbinding tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland. De brug is door de jaren heen een icoon van Zeeland geworden. Als je er onderdoor vaart, krijg je dit indrukwekkende doorkijkje op de 54 brugpijlers.

13.00 uur: Lunch met kreeft

Zeeland staat vooral bekend om zijn mosselen, maar de kreeften uit de Oosterschelde zijn veel minder bekend. Wij maken tijdens onze lunch op de Amelia voor het eerst kennis met de Oosterschelde-kreeft. Omdat de kreeft in de Oosterschelde dankzij een kleine wijziging in zijn DNA een fijnere en zachtere structuur in vergelijking met andere soorten kreeft, is dit een echte delicatesse. Eigenaresse Ella heeft kreeftensoep voor ons gemaakt, die wordt gevolgd door heerlijk bereide kreeft. Dit is echt smullen!

Kreeft aan boord

 14.19 uur: Zeehonden spotten bij laag water

We varen verder op naar de andere beroemde bewoners van de Oosterschelde: zeehonden. Bij laag water kun je ze bijna altijd spotten op de Roggenplaat en de Vondelingenplaat. Onze gids van de IVN legt ons uit dat ze daar uitrusten van de jacht. We hebben het geluk dat we zowel de gewone bruine zeehond spotten als de wat zeldzamere grijze zeehond. Vanaf de Amelia kunnen we de zeehonden en hun jongen goed zien, zonder dat ze last hebben van ons. Met onze camera’s zien we ze ook zwemmen en spelen. Erg mooi om te zien!

Zeehonden Oosterschelde

15.00 uur: Aan boord bij een kreeftenvisser

Niet veel later stappen we over op een klein bootje van een kreeftenvisser. Hij vaart met ons langs de kreeftenkorven die hij heeft uitgezet. Zo kunnen we zien hoe de kreeften worden opgevist uit de Oosterschelde. Het grootste gedeelte van deze kreeften gaat overigens direct weer overboord. Zo kunnen ze in alle rust verder groeien. Pas als de kreeften groot genoeg zijn, gaan ze mee terug naar de wal en kun je er ‘s avonds in de restaurants van genieten.

Op pad met Kreeftenvisser
Kreeftenvisser

 16.30 uur: Bierproeven bij Slot Oostende

Terug in de mooie binnenstad van Goes checken we in voor een bezoek aan het oudste gebouw van Goes: Slot Oostende. Het werd al in de dertiende eeuw gebouwd. Tegenwoordig is het een restaurant, hotel en een bierbrouwerij in één. Het slot slot heeft nu een moderne, industriële en sfeervolle inrichting, een prima plek om een hapje te eten of een biertje te drinken dus.

Speciaalbieren

Wij krijgen een rondleiding in de bierbrouwerij en uitleg over hoe hier Emelisse en Slot Oostende bier wordt gebrouwen, alle twee krachtige speciaalbieren die al meerdere prijzen hebben gewonnen. In het gewelf onder het slot is het daarna tijd om te proeven! Heerlijk!

19.14 uur: Dineren bij Karel V

Dan gaan we terug naar de historische stadshaven voor een diner in restaurant Karel V. Dit restaurant is gevestigd in één van de mooiste oude panden aan de Stadshaven. Het restaurant is sfeervol ingericht met respect voor de historische waarde van het pand. Op de menukaart vind je een heerlijke mix van gerechten en met name in de zomer  ook veel schaal- en schelpdieren. Wij genieten hier vanavond voor het laatst van de Oosterschelde kreeft; een perfecte afsluiting van deze dag in en rond Goes!

Meer Goes tips?

Er is nog veel meer te doen en te beleven in Goes. Op de website van Goes Marketing kun je nog veel meer leuke tips vinden voor toffe activiteiten rondom Goes.

Waar ligt Goes?

Goes ligt op het schiereiland Zuid-Beveland. Vanaf Utrecht is het net iets meer dan 150 kilometer rijden en je doet er met de auto een uur en drie kwartier over om er te komen. Met de trein is Goes ook goed bereikbaar. Het heeft een eigen station.