Mette Johnsen (Destination Nord)
Strand Noord-Jutland (Foto: Mette Johnsen -Destination Nord)

Noord-Jutland ligt in het uiterste noorden van Denemarken. De regio staat bekend om zijn indrukwekkende mooie wilde natuur waar de golven, het zand, de wind en de zee de baas zijn. Je vindt er ook volop levendige stadjes met inspirerende musea, culinaire hotspots en historische strandvilla’s. Zie jij een vakantie naar deze idyllische regio in het noorden van Denemarken wel zitten? Wij tippen je alvast de leukste bezienswaardigheden!

Shoppen in Aalborg

Aalborg is de gezellige hoofdstad van Noord-Jutland. Neem minimaal een dag de tijd om deze provinciehoofdstad te leren kennen. Start bijvoorbeeld met een ochtendje shoppen in de Algade, de oudste winkelstraat van de stad of haal je shopping hart op in de Bispensgade, de langste en drukste winkelstraat van de stad. Hier vind je volop leuke boetieks en bijzondere shops voor een paar uur shoppen.

Shoppen Aalborg (foto: Visit Nordjylland)
Shoppen Aalborg (foto: Visit Nordjylland)

Kunst- en architectuur in het Kunsten Museum of Modern Art en het  Utzon Center

Voor kunstliefhebbers heeft Aalborg veel te bieden. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan het Kunsten Museum of Modern Art. Alleen voor de strakke Scandinavische vormgeving van de Finse en Deense architecten die het gebouw ontwierpen, wil je dit museum al graag ontdekken. Het museum staat bekend als dé plek om Deense en internationale moderne kunstcollecties te bekijken. Je vindt er werken van onder andere Jens Søndergaard, Erik Hoppe en Marc Chagall.

Een andere aanrader in Aalborg is het Utzon Center. Dit museum is ontworpen door Jørn Utzon. Deze Deense architect is wereldberoemd. Hij ontwierp het wereldberoemde Sydney Opera house. In het Utzon Center, dat hij vlak voor zijn dood ontwierp, kun je kennismaken met de wereld van architectuur. Je vindt er ontwerpen van de beroemdste architecten ter wereld en ontdekt er de nieuwste trends op het gebied van architectuur. Ook is er een permanente collectie te zien van het werk van Jørn Utzon.

Utzon Center (foto: Mette Johnsen - Destination Nord)
Kunsten Museum (Foto: wikipedia)

Kuststadjes ontdekken

Na een dag (of twee) in Aalborg, kun je doorreizen om de rest van Noord-Jutland te gaan ontdekken. Neem eens een kijkje in kuststadjes als Skagen, Ålbæk, Frederikshavn, Sæby, Voerså, Asaa, of Hou en Hals. In elk van deze stadjes vind je gezellige jachthavens, restaurants en eindeloze witte stranden.

Strand Noord-Jutland (Foto Mette Johnsen - Destination Nord)

Kunst & culinaire hotspots in Skagen

Heb je maar een paar dagen de tijd? Dan moet je wel kiezen uit al deze leuke plaatsen. In dat geval tippen wij je een bezoekje aan Skagen. Dit bijzondere stadje ligt in het uiterste noorden van Jutland. Het werd aan het eind van de 19e eeuw razend populair onder kunstenaars door de bijzondere lichtval in dit gebied. Het licht is hier extra helder, wat mogelijk veroorzaakt wordt door de twee zeeën die elkaar hier ontmoeten.

Deze populariteit zie je vandaag nog terug in het Skagens Museum. Daar vind je werken van beroemde schilders als Ancher, Krøyer and Tuxen die hier eind van de 19e eeuw hun werken maakten. Zeker een bezoekje waard!!

Skagens Museum (foto: Skagens Museum)

Wandelen in de ruige natuur rond Skagen

Ben je na een bezoek aan het museum toe aan een fijne wandeling door de ruige natuur van Jutland?  Dan tippen wij je een wandeling naar de Råbjerg Mile, de grootste zandduin van Denemarken. Bovenop deze duin word je getrakteerd op een fantastisch uitzicht over het ruige landschap.
Of wandel naar ‘Den Tilsandede Kirke’, een door de wandelende duinen bijna verzwolgen kerk waar nu alleen de kerktoren van te zien is. Een wandeling over het strand van ‘Grenen’  kunnen we je ook van harte aanbevelen. Op dit bijzondere punt komt het water van het Skagerrak samen met het water van het Kattegat

Foto Mette Johnsen (Destination Nord)
Råbjerg Mile (Foto: Mette Johnsen - Destination Nord)
Den Tilsandede Kirke (Foto: Mette Johnsen - Destination Nord)
Foto: Mette Johnsen (Destination Nord)
Grenen (Foto: Mette Johnsen - Destination Nord)

Visrestaurants

Skagen staat ook bekend om de vele ‘hygge’ (gezellige) visrestaurants waar je superverse vis en schaal- en schelpdieren krijgt geserveerd. De garnalen die overdag worden gevangen op zee rond Skagen, worden bijvoorbeeld nog aan boord van het schip gekookt en liggen dan ‘s avonds supervers op je bord. Wij tippen je Blink, Pakhuset Skagen of Skagen Fiskerestaurant  om de verse vis hier te gaan proeven. Eet smakelijk!

Visrestaurant Skagen (Foto: Kjetil Løite - Destination Nord)
Mosselpan Skagen (Foto: Kjetil Løite -Destination Nord)

Beste slager & bakker

Oh en als je er toch bent, ga dan ook even langs bij Skagen Munch. Deze slagerij staat bekend om zijn gerookte producten waaronder de beroemde “Skagen Skinken”, een overheerlijke Deense ham die er een jaar over doet om te rijpen. Of kies voor BagHaven, een heerlijke lunchlocatie die bekend staat om het versgebakken zuurdesembrood op basis van lokaal Deens meel.

Zuurdesembrood Foto: Baghaven

Zo reis je naar het noorden van Jutland

Het noorden van Jutland bereik je het snelst met het vliegtuig. Boek een KLM- vlucht naar het Deense Aalborg en je vliegt er in anderhalf uur naar toe. De KLM vliegt gedurende het hele jaar dagelijks op deze bestemming. Reis daarna met een huurauto eventueel door naar het noorden.

Kies je voor de auto, dan ben je zo’n 10 uur kwijt aan je reis. De afstand van Amsterdam naar Aalborg is 900 km. Reis je helemaal door naar Skagen? Dan is de afstand 1000 km en doe je er zo’n 11 uur over. Met de trein reizen kan natuurlijk ook. In iets meer dan 12 uur brengt de trein je van Amsterdam naar Aalborg.

Meer info over Noord Jutland  

Op  Enjoynordjylland vind je nog veel meer must do’s en info over kunst & cultuur in deze bijzondere regio in het noorden van Denemarken.  

Meer Travelvibe op reis in Denemarken? Check: