blue monday travel hotspots - Happy Blue Monday 2017 - Travelvibe

Het is vandaag Blue Monday, ofwel depri-maandag! Eén van de redenen voor het hebben van een Blue Monday is dat de zomervakantie nog ver weg is. Die reden snappen wij maar al te goed… Daarnaast zijn de dagen nog kort en is maandag voor velen de slechtste dag van de week. Toch geloven wij niet heel erg in Blue Monday. Sterker nog, we tippen wat Blue Monday travel hotspots waar je super vrolijk van wordt!

Blue monday travel hotspots:

Chefchaouen – Marokko

Hoog in de bergen van Marokko, vlakbij Fez ligt Chefchaouen. Een plaatje! De wirwar aan straatjes in de medina is helemaal opgetrokken in verschillende tinten blauw. Chefchaouen werd in de 16e eeuw bevolkt door Spaanse joden, op de vlucht voor de inquisitie. De meesten van hen migreerden naar Israël, maar zij lieten de wirwar aan blauwe steegjes achter.

Blue monday travel hotspot Chefchaouen - Travelvibe
Blue monday travel hotspot Chefchaouen - Travelvibe

Stockholm – Zweden

Stockholm telt 110 kilometer metrobaan die honderd haltes met elkaar verbindt. Negentig van deze haltes zijn de afgelopen vijftig jaar versierd door kunstenaars. De metrostations in Stockholm zijn daarmee een bezienswaardigheid geworden. Sommige stations hebben veel weg van een grot met imposante muurschilderingen. Eén van de mooiste is ‘T-Centralen station’, ontworpen door Per Olof Ultvedt in 1975. Het station is voorzien van grote blauw-witte schilderijen op zijn grot-achtige plafonds.

Blue monday travel hotspot Stockholm - Travelvibe
Blue monday travel hotspot Stockholm - Travelvibe

Louka – Tsjechië

Het dorpje Louka in Zuid-Moravië (een regio in het zuiden van Tsjechië) mag trots zijn op haar 87 oude bewoonster Anežka Kašpárková. Voor haar geen saai pensioen, maar dagelijkse schilderkunst. Haar hobby is het beschilderen van huizen met blauwe bloem- en plantmotieven. Elk wit huis in Louka wordt door Anežka versierd met supermooie traditionele motieven.

Blue monday travel hotspot Louka - Travelvibe
Blue monday travel hotspot Louka - Travelvibe

Sidi Bou Said – Tunesië

In het uiterste noorden van Tunesië, als chique buitenwijk van Tunis, ligt het pittoreske plaatsje Sidi Bou Said. Het voorstadje ligt op een klif aan de Middellandse Zee. Opvallend aan de stad is de architectuur. Denk aan klinkerweggetjes, witte huizen, zee blauwe kozijnen en deuren en gietijzeren Franse balkonnetjes. Sidi Bou Said staat ook wel bekend als kunstenaarsdorp. Creatievelingen zijn dol op de stad vanwege de kleuren en het licht.

Blue monday travel hotspot Sidi Bou Said - Travelvibe
Blue monday travel hotspot Sidi Bou Said - Travelvibe

Júzcar – Spanje

Groene heuvels met witte dorpjes, dát is Zuid-Spanje. Maar hartje Andalusië vind je één knalblauw dorpje en dat is Júzcar. In 2011 werd de nieuwe Smurfenfilm gelanceerd en veranderde het van oorsprong witte dorp in een blauwe nederzetting. Even werd overwogen om de huisjes weer wit te maken, maar de overweldigende aandacht van toeristen beviel de inwoners net iets te goed.

Blue Monday travel hotspots- JUZCAR-Travelvibe
Blue Monday travel hotspots JUZCAR-Travelvibe

Heb jij nog passende reistips of -foto’s voor Blue Monday?