Galway Culturele Hoofdstad 2020 - Travelvibe

Terwijl we nóg genieten van de Culturele Hoofdsteden Matera en Plovdiv, wordt verderop in Europa al reikhalzend uitgekeken naar de Culturele Hoofdstad van 2020. Dat jaar zijn Galway in Ierland en Rijeka in Kroatië aan de beurt. Onze tip… bezoek de steden nog dit jaar, dan ben jij er al geweest en is het ongetwijfeld een stuk rustiger. En, Culturele Hoofdstad of niet, er is sowieso genoeg te zien en doen in Galway en Rijeka. 

Galway in Ierland

Het bruisende Galway is relatief onbekend, maar is een bruisende, vriendelijke stad met een rijke cultuur en een ‘bohemian’ levensstijl. Wereldberoemd zijn ook het ‘Galway International Art Festival’, de Galway Races en het ‘Galway International Oyster and Seafood Festival’. Galway is inmiddels de derde stad in Ierland die zich Cultuele Hoofdstad van Europa mag noemen. Dublin was dit in 1991 en Cork in 2005. Galway dankt haar titel ‘Culturele hoofdstad van Europa 2020’ aan de indrukwekkende natuur, gastvrije inwoners en muzikaliteit.

Zien en doen in Galway:

Food & Pubs in Galway

Ga jij voor fantastische eetcafés, bistro’s en exclusieve restaurants? Dan zit je goed in Galway.  De stad telt twee sterrenrestaurants (Loam en Aniar) en talloze gezellige Ierse pubs en bistro’s waar je voortreffelijk kunt eten; van Fish & chips tot internationaal. Ook leuk, de Galway Food Tours, waarmee je kennis maakt met gepassioneerde producenten, brouwers, chocolatiers en ondernemers die de gastronomie van de stad maken.

Markt in Galway
Ben je in het weekend in Galway?Bezoek er dan de weekendmarkt vlakbij St Nicholas’ Medieval Church. Het is er gezellig druk bij de kleurrijke kraampjes vol smakelijke ingrediënten.

Pubs & beers
Galway heeft één van de meest levendigste pubsscènes van het eiland. Een glas Galway Hooker drink je bijvoorbeeld bij Tigh Neachtain, Murphy’s and Garavan’s. Dé brouwerijen van Galway zijn:

  • Galway Hooker
  • Galway Bay Brewery
  • Independent Beers

Festival fever in Galway

Vooral in de zomer ben je in Galway op het juiste adres voor festivals met de beste talenten uit binnen- en buitenland. Wereldberoemd zijn het Galway International Arts Festival, Galway Races (paardenrennen in juli), Galway Film Fleadh en het Galway International Oyster Festival.

Galway Cultuur

Het Galway City Museum is een modern gebouw waar je meer te weten komt over de geschiedenis en het erfgoed van Galway, van de prehistorie en de Middeleeuwen tot nu. Sluit jouw bezoek af met in het café en geniet daar van het uitzicht op de Spanish Arch. Tijdens een wandeling, kan de historie van de stad je niet ontgaan. De Spanish Arch (16e eeuw), de oude stadsmuren (13e eeuw), de St Nicholas’s Church (1320)

Galway natuur

Galway ligt direct aan de Atlantische Oceaan. In de wijk Salthill, een kleine buitenwijk aan zee,  kun je een fijne wandeltocht maken over de 2 km lange Salthill promenade en genieten van het uitzicht op zee. In de buurt van Galway vind je volop natuur, zoals  de Klippen van Moher, de Burren, de Aran Islands, Lake Corrib en de ruige schoonheid van Connemara.

Galway City, Spanish Arch and quay side
Galway City, Spanish Arch and quay side - Tourism Ireland

Rijeka in Kroatië

Rijeka is de derde stad van het Kroatië en ligt aan de Adriatische zee. De stad heeft Italiaanse invloeden en is vooral de laatste jaren flink uitgebreid langs de kust. Je vindt er majestueuze 19de eeuwse gebouwen langs de Korzo en de Riva, twee brede avenues ten zuiden van de oude stad.

Zien en doen in Rijeka:

Hoofdstraat Korzo in Rijeka

Korzo is het 19e eeuwse hart van de stad, met veel bars en restaurants. De straat is autovrij, zodat je er op je gemak kunt rondslenteren.

Stadstoren

De Gradski Toran is opgetrokken op de plaats van de vroegere stadspoort. Een van de enige historische monumenten die de aardbeving van 1750 heeft overleefd.

Theater van Ivan hon Zajc

Een prachtig theater, ontworpen door de twee Weense architecten Fellner en Helmer. Bijzonder; in 1885 ging in het theater de eerste elektrische verlichting van de stad aan. Het plafond is versierd met schilderingen, gemaakt door Franz Matsch en de gebroeders Gustav en Ernst Klimt.

Sint Vituskerk

Deze barokke rotonde is nu een kathedraal. De kerk werd in 1638 gebouwd op de plek waar een kleine kerk stond die aan de beschermheilige van de stad was gewijd.

Trsat kasteel

Boven de stad ligt het Trsat kasteel, gebouwd in de 13e eeuw. Je komt er door meer dan 500 treden te beklimmen. Daar heb je een mooi uitzicht op de stad en de baai. Naast het kasteel staat het Franciscaans klooster en de Onze-Lieve-Vrouwe Kerk, een van de belangrijkste bedevaartsoorden in Kroatië.

De Markt van Rijeka

Elke ochtend wordt er markt gehouden in het centrum, bij de haven. Er zijn drie markthallen, waarvan de vishal het mooiste is. Erg leuk om even rond te kijken.

Rijeka Culturele Hoofdstad 2020 - Travelvibe.jpg
Gradski Tora - Visit Rijeka