Detourvakantie als reistrends voor 2019 - Travelvibe

Uit trendrapporten van de Vakantiebeurs blijkt dat Veel Nederlanders niet aan over-tourism willen doen. Zij kiezen in 2019 voor detourvakantie, dit om de massa van internationale toeristen te ontlopen. De Nederlander hecht veel waarde aan een vakantiebeleving die als een persoonlijke ervaring voelt. Als alternatief voor drukbezochte highlights zoeken we ‘second best’- plekken die we wél voor onszelf hebben.

De wereldwijde toename van toeristen en de drukte die ermee gepaard gaat, zal er daarom voor zorgen dat we ook anders naar de invulling van onze reizen gaan kijken. Daarnaast groeit het aandeel Nederlanders dat op een manier wil leven en reizen die niet alleen prettig is voor hen, maar ook duurzaam is voor het land waar ze te gast zijn.
Wetenschappers deelden al eens inzichten over de gunstige invloed van vakantie op gezondheid en geest. Dematerialisering zorgt ervoor dat mensen liever voor reisbelevingen kiezen dan voor cadeaus. Zo worden jubilea steeds vaker gevierd met een reis in gezelschap van vrienden of familie. De cijfers van zowel korte als lange vakanties stijgen elk jaar en dat zal in 2019 niet anders zijn. Tegelijkertijd worden we ons bewuster van de keerzijde van de medaille.

Wat is een detourvakantie?

De detourvakantie is een vorm van detourism en zorgt voor een unieke vakantie en tegelijkertijd blijft de lokale cultuur en natuur behouden.

Het fenomeen overtourism is op meerdere bestemmingen goed zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan door toeristen overlopen steden als Barcelona , het plastic probleem op Bali, het Thaise eiland dat tijdelijk niet bezocht mocht worden om te kunnen herstellen en de overbelaste ezels op Santorini. Ook de ecologische impact van de CO2 uitstoot van met name vliegen staat ferm op de kaart. Wel of niet vliegen (lees meer over vliegschaamte) wordt serieus overwogen. De treinmaatschappijen zien een toename in treinreizen naar Brussel, Parijs en Berlijn .


Meer opvallende reistrends voor 2019?

  • Doe goed, voel goed op reis
  • Reizen in een groep
  • Fix trip
  • Cocon vakantie 
  • Micro-avontuur

Een groeiend aantal reizigers wil iets goeds doen op reis  voor de plek waar ze verblijven (bijvoorbeeld een beach clean up) en ook vanuit de reisbranche zijn er allerlei initiatieven die het reizigers makkelijker maken om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Een bijzondere reis zoals een safari met een groep vrienden, familie en zelfs onbekenden met dezelfde hobby groeit In populariteit, want in een bubbel met gelijkgestemden is een vakantie prettiger. Of toch een fix-trip zoals een bootcampvakantie om daarna als herboren terug te komen. Niet avontuurlijk ingesteld? De coconvakantie is er voor wie comfortabel en rustig wil cocoonen. Kamperen op de Waddeneilanden, een festival bezoeken of sterrenkijken vanuit je eigen tuin? Met een micro-avontuur in eigen land om te ontsnappen uit de dagelijkse sleur wordt omarmd.

Bron: onderzoek van reistrendwatcher Tessa aan de Stegge