Zweeds Lapland in de winter reistips - Travelvibe

Een reis naar Zweeds Lapland in de winter? Het is gaaf en absoluut een reis voor op je bucket list, waarbij sommige onderdelen echt niet mogen ontbreken. Wij bezochten begin februari de plaatsen Kiruna en Abisko in het noorden van Zweden.
In dit blog tippen wij jou de absolute highlights en geven we praktische reistips voor een fantastische Lapland-reiservaring.

Een van de noordelijke steden in Zweden is Kiruna. De stad ligt zo’n 200 kilometer boven de Poolcirkel, heeft een eigen luchthaven en is goed bereikbaar. Vanuit het vliegtuig maak je meteen kennis met het uitgestrekte landschap. Door het raampje heb je een fantastisch uitzicht op de besneeuwde dennenbomen en toendravlakten.

Transavia Zweeds Lapland - Voigt Travel Travelvibe

De luchthaven van Kiruna is overigens heel klein, maar het stadje biedt een aardig aantal winkels, hotels en restaurants.

ICEHotel Jukkasjärvi in de winter én zomer

Vlakbij Kiruna ligt ook het originele en wereldberoemde ICEHotel van Jukkasjärvi. Een must see tijdens je bezoek aan Noord-Zweden. Dit hotel is volledig gemaakt van sneeuw en ijs. Sinds 1989 wordt hier elk jaar een nieuw hotel gebouwd van ijsblokken en sneeuw. Dit jaar werd de 28ste editie opgebouwd. De tientallen kunstkamers (Art Suites en Deluxe Suites) hebben elk een eigen thema en zijn gemaakt door zo’n veertig kunstenaars van over de hele wereld.

Slapen in ICEHOTEL Zweden - Travelvibe

Trouwen in het ICEHotel

Het ICEHotel is elke dag geopend voor publiek. Je kunt dan de verschillende kamers bewonderen. Erg indrukwekkend is ook de zuilengalerij in de gang en de Frozen Chapel. Deze kapel wordt veelvuldig gebruikt voor trouwerijen.

Frozen chapel ICEHOTEL Sweden- Travelvibe

Hoe slaap je in het ICEHotel?

De echte sneeuw- en ijsfans kiezen natuurlijk voor een overnachting in een ijskamer. Daar slaap je op een bed van ijs, een matras, rendierhuid en in een dikke slaapzak. De temperatuur in de kamers is -5 C. Het hotel heeft drie verschillende sneeuwkamers: een ‘standaard’ sneeuwkamer, een Art Suite en een Deluxe Suite. Deze laatste heeft een eigen badkamer. Bij de sneeuwkamer en de Art Suite zal je even door de kou moeten voor een douche of toiletbezoek. Voor wie het toch iets te koud vindt, is er altijd nog een warme kamer te boeken.

Overnachten in ICEHOTEL ZWEDEN - Travelvibe

Het hele jaar in Icehotel 365

Het ijs (zo’n 2000 ton) komt uit de naastgelegen Torne-rivier. De bouw van het hotel heeft ruim een maand de tijd nodig. Zodra de wintereditie van het ICEHotel smelt, loopt het water weer terug in de rivier.
Sinds 2017 is een deel van het ICEHotel het hele jaar geopend. Icehotel 365 is een permanent ijshotel onder een dak met luxe suites en kunstsuites. Je vindt er een ICEBar (waar je uiteraard drinkt uit een glas van ijs) en je kunt zelf ervaren hoe het is om te beeldhouwen met ijs. Geen zorgen over energieverspilling in de zomermaanden, het ICEHotel wordt dan volledig gekoeld met behulp van zonnepanelen.

Bar in ICEHOTEL Sweden - Travelvibe

Abisko National Park

Zo’n 90 kilometer verderop ligt Abisko National Park, één van de eerste en meest bekende nationale parken van Zweden. Hier vind je veel wildlife en natuur op bijna 80 km2. In de zomer wordt het park bezocht voor trektochten tijdens de middernachtzon langs fjorden, watervallen en ravijnen. In de winter staat het Noorderlicht hier centraal. Ook kun je er sneeuwschoenwandelen, langlaufen, huskytochten maken en skiën.
Wij maakten een wandeling met Chad, een Amerikaanse gids die fantastisch kan vertellen. Hij neemt ons mee over de goed aangelegde wandelroutes en hij laat ons de route over loopbruggen en bevroren watervallen zien. Vanuit het park kijken we uit op het Aurora Sky Station aan de ene kant en het uitgestrekte meer aan de ander kant.

Abisko National Park - Travelvibe
Sami lunch Abisko NP - Travelvibe

Sami ontmoeten

Aan het eind van de wandeling draagt Chad ons over aan twee Sami dames. Zij wachten ons op voor de lunch. Het is -20 C en we gaan buiten lunchen… yes, buiten. Er liggen rendierkleedjes voor ons klaar en er brandt een vuurtje. De Sami hebben een heerlijke zalm-prei soep klaarstaan. We krijgen een ‘kuksa’ met limonade, maar die bevriest binnen een paar minuten. Een warme koffie is een beter plan.

Kuksa Koffie in Zweden - Travelvibe

Enige inheemse volk in Europa

De Sami-bevolking vind je in het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en ook in Rusland. Bijzonder is dat deze bevolking het enige oorspronkelijke en inheemse volk is dat we in Europa kennen. Een must om kennis te maken en iets meer van de tradities mee te krijgen. Zo kennen de Sami een eigen taal, vlag, cultuur en gebruiken. Van oorsprong zijn de Sami jagers en vissers, die wilde planten en bessen verzamelden. Ze leefden met en van rendieren.

Sami people Abisko National Park Swedish Lapland - Travelvibe
Foto: liefdevoorreizen.nl

Ook kennismaken met de Sami tijdens een reis in Lapland? Informeer bij de reisorganisatie of boek een excursie bij het toeristenbureau.

Met de hondenslee op pad

Of je nu wel of niet van honden houdt, een tocht met een hondenslee is echt de moeite waard. De honden zijn superlief en willen niets liever dan eindeloos rennen. Ze krijgen daarom regelmatig een pauze om even af te koelen, zelfs bij deze temperaturen. Voor vertrek mag iedereen helpen met de honden aantuigen en natuurlijk is er genoeg tijd om de honden te aaien en knuffelen.

Hondenslee in Zweeds Lapland - Travelvibe

De honden worden in de juiste volgorde voor de slee gespannen; de leiders voorop en daarachter de volgers. Zo lopen er een stuk of tien honden voor een slee. Soms mag je de slee zelf besturen, in ons geval wordt de slee bestuurd en zitten wij vier op een rij (lekker warm!). De honden racen door het landschap en wij stuiteren er achteraan.

Husky Tour Swedish Lapland -Travelvibe

Op jacht naar het Noorderlicht in Zweeds Lapland in de winter? 

Helemaal bovenaan de bucket list, staat hier al een tijdje het bewonderen van het Noorderlicht. Dat dit niet vanzelfsprekend is, bleek al tijdens een citytrip Tromsø vorig jaar. Vol verwachting begonnen we dan ook aan het Aurora-avontuur in Zweeds Lapland. De voorspellingen voor beide nachten waren vrij goed én we hadden helder weer.
De Noorderlicht-obsessie werd bijgehouden in 3 apps, die allemaal redelijke kansen gaven. Op het eerste gezicht was er ook nu weer met het blote oog niet veel te zien. Tot we de foto’s zagen van een paar hotelgasten… Zij hadden hét gespot. Dus ook wij gingen met statief en spiegelreflexcamera’s de berg op. Op zoek naar een donkere plek. Al snel zagen we de eerste activiteit in de lucht. We maakten een foto en zagen dat het er echt was. Ein-de-lijk, missie geslaagd!

Noorderlicht spotten in Zweeds Lapland - Travelvibe
Foto: Liefdevoorreizen.nl

Aurora Sky Station in Abisko

Bij Abisko hebben ze een speciaal Aurora SkyStation. Lonely Planet noemde het al eens de beste locatie om het Noorderlicht te zien. Het Aurora Sky Station ligt bovenop de berg Nuolja, 900 meter boven zeeniveau. Hier heb je dan ook weinig last van storend licht- of geluid.
Helaas, de lift was tijdens ons bezoek buiten werking. Daarom gingen wij in het donker met de sneeuwscooter het Nationaal Park in. Ook een belevenis! Gerustgesteld dat we al beeld hadden van de vorige avond, was de druk er een beetje af. Maar goed ook, want al zagen we duizenden sterren, er was die avond geen Aurora te bekennen.

Aurora Sky Station Abisko - Travelvibe

Reisvideo van Travelvibe: 5 Reistips Zweeds Lapland

Handige Noorderlicht-tips

Het Noorderlicht is in Lapland te bewonderen in de donkere maanden van oktober tot maart. Duisternis is nu eenmaal de belangrijkste voorwaarde om het noorderlicht te kunnen zien. Vermijd lichtvervuiling en kies dus voor een donkere plek. In Lapland is de kans op Noorderlicht overigens zo groot, dat je vaak alleen maar even het hotel uit hoeft te stappen. Naast duisternis, is er zoveel mogelijk zonneactiviteit nodig. Dit natuurverschijnsel wordt veroorzaakt door geladen deeltjes van de zon die in aanraking komen met de atmosfeer. De temperatuur op aarde heeft daarop geen invloed.

Noorderlicht App Voigt Travel - Travelvibe

Noorderlicht Apps

Tijdens de vorige trip richting het noorden, hadden we al wat Noorderlicht-apps gedownload. Zo hebben we Aurora, Aurora Forecast, NorwayLights en nu ook de NoorderlichtApp van Voigt Travel. Je kunt ze tijdens de reis gebruiken om de kansen te voorspellen en bij sommige zelfs (tegen betaling) een melding instellen.

Fotograferen van het Noorderlicht

Een beetje basiskennis fotografie én camerakennis is wel noodzakelijk als je het Noorderlicht vast wilt leggen. De Manual modus is hierbij vaak gewenst en er is vaak een lange sluitertijd nodig. Gebruik een lens van maximaal 18 mm, om een zo groot mogelijke hoek vast te kunnen leggen. Wij kregen ooit de tip om deze basis aan te houden: Stel de camera in op ISO 800, f 3/5 en kies een sluitertijd van 15 seconden. Vanuit daar kun je gaan variëren. Voor deze instelling heb je een statief nodig om bewegend beeld te voorkomen.

Noorderlicht fotograferen met smartphone?

Het noorderlicht fotograferen met de smartphone, is wat ingewikkelder. Wij hadden wel wat apps gedownload (NightCap en NorthernLights) die de belofte deden dat dit kon. We hebben het niet kunnen testen omdat het mini-statief niet kon blijven staan in de hoeveelheid sneeuw. Wél waren deze apps handig om te testen of er activiteit in de lucht was. Daarvoor hoef je niet heel steady te staan, maar gaat het alleen om het testen van groen licht.

Leuke adresjes in Zweeds Lapland

Overnachten in Zweeds Lapland

Kiruna: ICEHotel Sweden in Jukkasjärvi
Abisko:
Hotel Fjället Björkliden en Abisko Mountain Lodge

Hotel and diner Swedish Lapland - Travelvibe

Tips voor food & drinks in Zweeds Lapland

Kiruna: trendy ontbijt, lunch of diner bij Spis 
Abisko:
kwalitatief diner bij Brasserie Fjällköket

Hoe koud is het in de winter in Zweeds Lapland?

Wij bezochten Zweeds Lapland begin februari. De temperatuur schommelde tijdens onze reis tussen -18 en -27 C. De winters in Lapland zijn lang en koud, met veel sneeuw. Toch voelt het, door de droge lucht, minder koud aan dan de thermometer aangeeft.

Hoe koud is het in Zweeds Lapland? - Travelvibe

Hoe blijf je warm in winters Lapland?

Het advies is het dragen van een 3-lagen systeem; de basislaag (thermisch ondergoed), de middenlaag die warmte vasthoudt en de buitenste laag die wind en water tegenhoudt. In je koffer pak je dus vooral veel functionele kleding; thermowear, skikleding, wol en warme sneeuwlaarzen. Zorg dat er lucht tussen de laagjes zit.
In het begin voelt het een beetje vreemd aan om adem te halen door je neus. Met een buff (een dunne stoffen kol) haal je de ergste kou weg uit je neus en luchtwegen. Bij excursies worden vaak thermopakken en sneeuwlaarzen uitgedeeld.

Hoe reis je naar Zweeds Lapland?

Wij vlogen met de eerste Transavia charter van Voigt Travel naar Kiruna. Deze vlucht is voor het eerst ingezet in 2018 en vliegt een aantal weken. De luchthaven is vanaf  Amsterdam ook bereikbaar met Scandinavian Airlines. De reis van Kiruna naar Abisko is ongeveer 1,5 uur met de auto.

Autorijden en vervoer in Zweeds Lapland - Travelvibe

We maakten deze Bucket List-reis naar Zweeds Lapland op uitnodiging van Voigt Travel
Ook dan geven we altijd onze eerlijke mening over een hotel, bestemming of hotspot.

Staat Zweeds Lapland in de winter ook op jouw Bucket List?