Real Time Clock van Maarten Baas op Schiphol

Designer Maarten Baas lanceerde al in 2009 zijn eerste Real Time Clock tijdens Salone di Mobile in Milaan. Waren het toen de Sweepers, Analog digital en Grandfathers Clock die 12 uur lang real time de tijd aangaven. Inmiddels is ook een real time clock van Maarten Baas te bewonderen op Schiphol Airport. Een aanrader om even te bekijken als je toch in de internationale terminal moet zijn.

De klok laat een man zien die twaalf uur lang, elke minuut de tijd schildert en wegpoetst. Voor dit project raakte Maarten op Schiphol geïnspireerd door de mannen in blauwe overalls die op de luchthaven aan het werk zijn. Leuk detail: de blauwe overall, de gele doek en rode emmer zijn een eerbetoon aan Mondriaan. Met de Real Time clock combineer Maarten theater, kunst, film en design in één klok.

Real Time Clock Maarten Baas Schiphol

Over Maarten Baas

Maarten Baas is een Nederlandse designer en wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke Nederlandse ontwerpers van het begin van de 21ste eeuw. Zijn werk staat bekend als rebels, speels, intellectueel, theatraal en artistiek en varieert van conceptuele ontwerpen, limited editions en productdesign tot installaties, openbare ruimte, architectuur en interieur

Zijn werk vind je terug in de museumcollecties van het MoMa, Victoria & Albert Museum, Les Arts Decoratifs, San Francisco Museum of Modern Art, Die Neue Sammlung, Stedelijk Museum en het Rijksmuseum. Maar ook Brad Pitt, Kanye West, Ian Schrager en Adam Lindemann hebben zijn werk in huis. Hij werkte voor exclusieve merken zoals Louis Vuitton, Swarovski, Dior, Gramercy Park Hotel, Dom Ruinart en Berluti.

Dutch Design Week Eindhoven

Tijdens de Dutch Design Week opent Maarten samen met Sergio Herman een pop-up restaurant. In dit tijdelijke restaurant aan de Vestdijk in Eindhoven is het interieur vormgegeven door Maarten Baas en verzorgt topchef Sergio Herman een culinair menu met signature gerechten.
Maarten is daarnaast samen met Bas van Abel ambassadeur van Dutch Design Week. Baas en Van Abel vervullen tijdens en in aanloop naar de week zowel representatieve als inhoudelijke taken. Beiden geven een gezicht aan de 15e editie van de designweek.

De Dutch Design Week is van 22 t/m 30 oktober te bezoeken in Eindhoven.

Beelden: Maarten Baas