MATERA Cultural Capital of 2019 - Top 10 steden 2018 -Travelvibe

Elk jaar presenteren de experts van Lonely Planet een selectie Top 10 steden 2018. Dit zijn de beste steden om dit jaar te bezoeken.

 

 We lichten de 5 Europese steden er voor je uit:

1. Sevilla , Spanje

Sevilla top 10 stad Lonely Planet - Travelvibe

In de laatste tien jaar heeft de Spaanse stad Sevilla een enorme transformatie ondergaan. De Andalusische hoofdstad is uitgegroeid tot een bloeiende stad waar je heerlijk kunt rondstruinen en fietsen. Dit is de stad waar het artistieke verleden nieuw leven is ingeblazen. Deze metamorfose is niet onopgemerkt gebleven, zo is de Sevilla te bewonderen in Game of Thrones en in 2018 zal er de 31ste editie van de European Film Awards plaatsvinden. Ook wordt de 400ste verjaardag gevierd van schilder Bartolomé Esteban Murillo. De sfeer is minstens zo aantrekkelijk als de bezienswaardigheden. Tussen de sinaasappelbomen hangt steeds weer een andere stemming, van de plechtigheid van de Semana Santa (heilige week) tot de vreugde van de lente-Feria. Of het nou somber of vreugdevol is; het leven draait hier altijd om passie.

Ook de moeite waard in Sevilla:

Metropol Parasol, hotspot in Sevilla
– Combineer stad & ski

4. Hamburg , Duitsland

Hamburg Citytrip 2018 Lonely Planet Travelvibe

Hoog op ons wensenlijstje staat een bezoek aan de Duitse stad Hamburg. Dat de stad favoriet is, blijkt ook wel uit de lijst van 100 Duitse bezienswaardigheden. Op die lijst neemt de stad de 47ste plaats in. In Hamburg is genoeg te beleven. In de zomer strandbars aan de rivier en het hele jaar door ‘het beste nachtleven van Europa’. Tijdens een wandeling door de stad kom je de mooiste highlights tegen, de tientallen oude torenspitsen fungeren als kompas. Fonkelnieuwe highlight is de nieuwe concertzaal Elbphilharmonie. De glazen bovenkant van het gebouw schittert als kristallen zeilen, terwijl de basis van baksteen de robuuste stijl reflecteert van het omliggende historische havengebied HafenCity. Vanaf hier strekt Hamburg zich uit langs de enorme haven en de rivier de Elbe.

6. Antwerpen, België

Antwerpen citytip LonelyPLanet Travelvibe

Deze onofficiële hoofdstad van Vlaanderen, beschikt over kunst en design van wereldklasse. Met Rubens als beroemdste inwoner van de stad viert Antwerpen dit jaar het hoogtepunt van de barok. Tijdens Antwerpen Barok 2018 zal de stad de Vlaamse Meesters stuk voor stuk tentoonstellen met modern talent. Er zijn parades, concerten, straatkunstwerken, multimediashows en workshops. Daarnaast is er nog genoeg te doen in de stad; je vindt er talloze pop-up bars, vernieuwende restaurants, hightech musea en architectonische hoogstandjes (o.a. futuristische bouwwerken van Zaha Hadid). Naast Belgisch bier en verfijnde chocolade kun je je hier op culinair gebied laten verwennen. In het havengebied Het Eilandje staan de pakhuizen bol van de koffietentjes, cocktailbars en boer-tot-bord-restaurants.

7. Matera, Italië

Matera is een van de oudste nog bewoonde steden ter wereld. De grotwoningen liggen op een spectaculair locatie recht naast een afgrond. Matera bestaat uit een labyrint van grotwoningen, kerken en kloosters van meer dan 9.000 jaar oud. Na jaren van verval is Matera nu grotendeels gerestaureerd. Achter de muren van de stad vind je nu talloze hotels, restaurants en bars. In 2019 staat Matera in de schijnwerpers als Culturele Hoofdstad van Europa. Zorg – als het even kan – dat je erheen gaat, voordat de stad helemaal in de schijnwerpers staat. Wij waren er toevallig in januari en waren zeker onder de indruk.

10. Oslo, Noorwegen

Oslo reistrend Lonely Planet 2018 - Travelvibe

Oslo, de hoofdstad van Noorwegen, is een compacte stad. Laat je meenemen in het stadsleven. Verken de parken en kleine straatjes en bezoek de fjorden te voet of per kano. Overigens is 2018 een perfect jaar voor een bezoekje aan Oslo. Dan vieren de koning en de koningin hun 50-jarig huwelijk. De stad barst dit jaar dus van de culinaire en culturele festiviteiten. Wat je gezien moet hebben is het Operahuis van Oslo, dit viert in 2018 de tiende verjaardag, met een feestseizoen van concerten en optredens. Ook het havengebied Tjuvholmen heeft een groots vernieuwingsproject ondergaan.

Lonely Planet ‘Best in Travel 2018’ – Top 10 Steden:

1. Sevilla, Spanje
2. Detroit, VS
3. Canberra, Australië
4. Hamburg, Duitsland
5. Kaohsiung, Taiwan

6. Antwerpen, België
7. Matera, Italië
8. San Juan, Puerto Rico
9. Guanajuato, Mexico
10. Oslo, Noorwegen

Meer Lonely Planet lijstjes?

Bekijk ook de top 10 landentop 10 regio’s en top 10 Best Value-bestemmingen van Best in Travel 2018.
Het boek Lonely Planet Best in Travel 2018 is te koop voor € 14,99.

Eerder schreven wij ook:
Belfast & Causeway Coast dé trendy reisbestemmingen van 2018

Meer trends in reizen? Je vindt ze op onze pagina Reistrends.