Reistrends 2020 huisdier mee - Travelvibe

Uit een onderzoek onder meer dan 22.000 reizigers uit 29 landen is een aantal interessante reistrends 2020 gekomen. Opvallend; 2020 wordt een jaar met een groeiend gevoel van verantwoordelijkheid en een sterkere connectie met de mensen en plekken die we bezoeken.

Dit zijn de ‘Reistrends 2020’:

1. Reizen naar een ‘Second city’

Het reizen naar ‘second cities’, oftewel het reizen naar minder bekende bestemmingen met als doel overtoerisme te beperken en het milieu te beschermen, neemt komend jaar een grote sprong voorwaarts. Zo wil maar liefst 61% van de Nederlandse reizigers helpen bij het verminderen en tegengaan van overtoerisme en 36% zou hun oorspronkelijke bestemming wel willen ruilen voor een minder bekend maar soortgelijke bestemming als dat minder impact op het milieu zou betekenen. Van de Nederlandse reizigers zou 43% toegang willen hebben tot een service (app/website) die bestemmingen aanbeveelt waar toerisme een positieve impact heeft op de lokale gemeenschap.

Tall ship Oosterschelde boegspriet - Travelvibe
2. FOMO wordt Slo-Mo

Eén van de meest interessante reistrends 2020: In plaats van FOMO (Fear of missing out, de constante angst te voelen om iets te missen) en het altijd op volle snelheid reizen, gaan we het in 2020 rustiger aan doen. Zo zegt 39% van de Nederlandse reizigers van plan te zijn om langzamere vervoersmiddelen te kiezen om zo hun impact op het milieu te beperken. De helft (50%) zou een route willen nemen die wat langer duurt om zo meer van de reis zelf te genieten. Bepaalde soorten vervoer spelen in op onze wens het rustiger aan te doen: van fietsen en trams tot sleeën en boten (bijvoorbeeld een zeilvakantie met een Tall Ship), maar ook wandelen. 40% vindt het nu al niet erg om meer tijd te besteden aan het reizen als er gebruik wordt gemaakt van een uniek vervoersmiddel.

3. Huisdieren mee op vakantie

De helft van de Nederlandse huisdiereigenaren zegt dat het huisdier net zo belangrijk is als hun kind(eren). Huisdiervriendelijke vakanties zullen steeds populairder worden. Nu al zegt 32% van de Nederlandse huisdiereigenaren het komende jaar een vakantiebestemming te kiezen op basis van het wel of niet kunnen meenemen van hun huisdier. Ook is 31% bereid meer te betalen om bij een accommodatie te verblijven waar huisdieren welkom zijn. Inmiddels is zelfs een stijging opgemerkt in het aantal huisdiervriendelijke accommodaties. Daarnaast blijven accommodaties wereldwijd zoeken naar innovatieve manieren om huisdieren van speciale faciliteiten en gemakken te voorzien, zoals hondenbedden, spa’s voor huisdieren, speciale roomservice-menu’s en restaurants voor huisdieren.

Reistrends 2020 huisdier mee - Travelvibe

4. Ontdek de reis die alles heeft

Omdat we vaak tijd tekort komen, willen reizigers tijdens een lange reis zo efficiënt mogelijk omgaan met hun beschikbare tijd. Zij geven aan de voorkeur te geven aan een allesomvattende reis, waarbij ze bestemmingen bezoeken die vele verrijkende ervaringen en attracties bieden. Zo geeft 45% van de Nederlandse reizigers aan een lange reis te willen maken naar een plek waar al hun favoriete activiteiten en bezienswaardigheden dicht bij elkaar liggen. Maar liefst 50% zou zo’n soort bestemming kiezen om de reistijd tijdens hun vakantie te verminderen. De verwachting is dat de reisindustrie het reizigers nog gemakkelijker gaat maken door speciale aanbiedingen, gevarieerde reizen en geplande routes te bieden, om ze zo te helpen het meeste uit deze allesomvattende bestemmingen te halen. Bestemmingen die in dit kader werden genoemd zijn Montevideo (Uruguay), Ilhabela (Brazilië) en Naha (Japan).

5. Op vakantie met opa en oma

In 2020 gaan meer grootouders alleen met hun kleinkinderen op vakantie, terwijl de generatie ertussen thuisblijft. Bijna driekwart van de grootouders is van mening dat tijd doorbrengen met hun kleinkinderen hen jong houdt en 57% vindt dat ouders wat tijd zonder de kinderen nodig hebben. De huidige oudere generaties zijn gezonder en avontuurlijker dan ooit en blijven graag jong en actief. Daarom zullen vakanties met activiteiten voor grootouders en hun kleinkinderen het komende jaar populairder worden.

reistrends 2020 meer technologie - Travelvibe
6. Technologische verrassingen op reis

Keuzes op het gebied van bestemmingen en excursies kunnen soms veel tijd in beslag nemen. In 2020 gaan reizigers belangrijke aspecten in de besluitvorming rond hun reis nog meer overlaten aan technologie. Het komende jaar spelen inventieve technologische oplossingen hierop in. Slimme, betrouwbare en automatische aanbevelingen geven ons toegang tot een groot aantal nieuwe ervaringen die we anders zouden missen. Ondertussen besparen we tijd (én schermtijd!), zodat we elke minuut van onze vakantie optimaal kunnen benutten.

Nu geeft 38% van de Nederlandse reizigers aan interesse te hebben in verrassingsvakanties en willen graag verrassingen ontvangen via een app. Ook zegt 29% van de Nederlandse reizigers dat ze een app willen gebruiken waarmee ze tijdens hun reis, in real-time, snel en gemakkelijk activiteiten kunnen vinden en boeken. 22% is van plan een app te gebruiken waarmee ze activiteiten vooraf kunnen plannen, zodat ze alle informatie op één plek hebben. De verwachting is dat in 2020 nog meer apps gebruikmaken van Artificial Intelligence. Deze apps bevelen bestemmingen, verblijven en activiteiten op maat aan, gebaseerd op huidige voorkeuren, eerdere reizen en contextuele factoren zoals het weer en populariteit.

Bron: Onderzoek Booking.com

Welke reistrends 2020 passen bij jouw reisgedrag?