Friese wouden reistips Friesland - Travelvibe

De Friese Wouden – in het Zuidoosten van Friesland – zijn misschien wat minder bekend, maar juist daarom zeer verrassend. Wij maakten op allerlei manieren kennis met deze regio. We ontdekten originele accommodaties, dineerden in fijne restaurants, we wandelden over het nieuwste Streekpad, verkenden de wateren met een E-sloep én SUP en we ontdekten het imposante Vijverburg Park. Onze 5 tips voor een topverblijf in deze Friese regio.

Geniet van culinaire verrassingen in de Friese Wouden

Dat je in Friesland superlekker kunt eten, dat wisten we al.
En ook de Friese Wouden hebben ons enorm verrast op culinair gebied. Tijdens ons weekendje Friese Wouden aten we in bijzonder goede restaurants, proefden we zoetigheden op een landgoed, genoten we van een lunch in een gezellige theetuin en we werden getrakteerd op mooie streekgerechten in een boerentuin.

Benieuwd naar ál onze culinaire highlights?

We zetten maar liefst 7 fijne food hotspots in zuidoost Friesland op een rijtje! 

Food Friese Wouden 2

E-sloep varen en SUPPEN in Friesland

Bij de Leyen kun je bij SUP Centre Fryslân de wateren verkennen met een SUP-board. SUPPEN lijkt lastig, maar iedereen kan het leren. Bovendien zie je veel meer van de omgeving, omdat je hoger op het water staat. Yvon schreef al eerder over haar eerste SUP-ervaring.

E-sloep varen door It Bûtenfjild

Bij Jachthaven ’t Eibertsnêst kun je een electro sloep huren. En dat is écht een aanrader. Hoewel het gepruttel van een motortje ook zo z’n charme heeft, is een stille sloep in een kalm landschap erg fijn. Wij verkenden de nieuwe vaarroute in het Bûtenfjild. Deze vaarroute is alleen bestemd voor elektrische of hybride boten.
Extra tip: Maak tijdens de vaarroute gebruik van de Izi Travel-app, dan krijg je onderweg allerlei streekverhalen en leuke weetjes mee.

E sloep varen in Friesland - Travelvibe

Overnachten in een Pipowagen in Friesland

Op mini-camping Utsicht staat een pipowagen met een fantastisch uitzicht over de Friese weilanden.

De pipowagen heeft een knusse bedstee en een slaapbank, dus er is plaats voor 4 personen. Ook is er een keukentje, een toilet (!), wifi en tv. Voor de douche kun je terecht op de camping.

Ook handig: via de camping kun je een ontbijt bestellen, bedlinnen reserveren en fietsen huren.

Lees hier meer over deze Friese pipowagen én een hele leuke B&B.

Pipowagen in Friesland - Friese wouden - Travelvibe

Wandelen over het LAW Streekpad Noardlike Fryske Wâlden

LAW staat voor Lange Afstand Wandelpaden en dat geldt ook voor deze route. In totaal is deze wandeling zo’n 150 km lang, maar de route is opgedeeld in zo’n 27 etappes.
Wij verkenden in ruim 2,5 uur tijd het stukje vanuit Eastermar en wandelden door de bossen, langs sloten, houtwallen, boerderijen en dorpjes. Ook bezochten we de begraafplaats van de oude kerk van Heechsân.

Deze regio is zeer geschikt voor wandelingen. Kijk hier voor meer wandeltips rond Eastermar.

Wandelen in de Friese Wouden - Travelvibe

Park Vijversburg in Tytsjerk

Het natuur en cultuurpark Vijversburg is écht een must see tijdens een verblijf in Friesland. Het werd zelfs onlangs uitgeroepen tot één van de tien mooiste plekken van Friesland.

Het park is verdeeld in verschillende zones, zodat er voor ieder wel wat te zien en doen is. Je vindt er onder meer een historisch deel, een kunstlandschap (onze favoriet!) en een kinderdeel ‘Frijlân’. Erg leuk vonden wij de uitkijktoren en de hangmatten met boekenkasten. Bij Villa Vijversburg kun je genieten van een goede kop koffie met gebak.

Meer info en actualiteiten vind je op de website van Park Vijversburg.

Park Vijversburg Friesland - Travelvibe

Deze reis maakten wij op uitnodiging van de Stichting RegioMarketing Toerisme  Ook dan geven wij altijd onze eerlijke mening en oprechte bevindingen.