Formentera is met 82 km2 het kleinste eiland van de Balearen. Het eiland wordt geroemd om de prachtige stranden en een laid-back hippie chic sfeer. Je kunt er heerlijk rondstruinen langs winkeltjes en dobberen in de baaien. Maar wist je dat je ook perfect kunt wandelen of fietsen op Formentera? Dit dankzij de 32 Rutas Verdes die je al wandelend of fietsend de mooiste plekken van het eiland laten zien.

Wandelen of fietsen op Formentera

Wandel over de Rutas Verdes op Formentera

Op het hele eiland zijn 32 ‘Rutas Verdes’ uitgezet. Deze groene routes laten je het eiland zien in al haar facetten; traditionele huisjes, kliffen, stranden en historische bezienswaardigheden. Je hebt de keuze uit een fijn wandelingetje van 30 minuten, maar kunt ook gaan voor een stevige trip van drie uur. Wil je een actieve vakantie op Formentera? Dan kun je ook een paar routes achter elkaar lopen. Met de 32 routes wordt het voor toeristen een stuk aantrekkelijker om de strandslippers te verwisselen voor een paar stevige stappers.

Ontdek Formentera op de fiets

Formentera wordt vaak genoemd als een dagbestemming vanuit Ibiza. Maar daarmee doe je het eiland te kort. Off road beleef je Formentera op zijn best. Het eiland leent zich naast wandelen, ook perfect voor een tour op de fiets. De fietsroutes zijn uitdagend. Het eiland heeft een hoogteverschil van 140 meter, maar dat betekent soms dat je op de fiets je met flink veel vals plat te maken hebt.

Wandelen of fietsen op Formentera - Travelvibe

Welke Rutas Verdes-wandelroutes zijn er op Formentera?

Eenvoudige wandelroutes

Veertien Rutas Verdes worden als makkelijk geclassificeerd. Deze hebben afstanden van 1,5 km tot 12 km. Deze meer eenvoudige routes leiden langs majestueuze kliffen, langs prachtige vergezichten over de zee, door het binnenland langs afwisselende landschappen, ambachtelijke markten en beschermde natuurparken.

Aanbevolen wandelroutes:

– Route 2: brengt je in 3,9 km van de haven La Savina naar het zoutmeer ‘Estany Pudent’. Hier heb je kans om kennis te maken met ‘Ses Salines’, delen van het zoutmeer die prachtig roze en paars kleuren.
– Route 5: leidt langs de noordwestkust van Formentera tot aan de toren van La Gavina. Vanaf dit uitzichtpunt kun je de eilandjes van Es Vedrá, Es Vedraneli en Eivissa zien liggen.

Medium en moeilijke routes voor de échte avonturier

De overige zestien routes zijn geschikt voor toeristen die zoeken naar iets meer wandeluitdaging. Deze routes varieren in afstanden van 1,4 km tot ruim 9 km.

Aanbevolen wandelroutes:

– Route 24: Dit is de kortste route. In 1,4 km wandel je in 25 minuten (10 minuten op de fiets) over een stuk van het oostelijke deel van het eiland. Deze route verbindt de kust van Tramontana met de zuidkust.
– Route 27: Dit is een pittige route van 4,2 km. Deze route leidt door mediterrane bossen met natuurlijke beken. De route eindigt, via een hoogvlakte en smalle rotsen naar Es Ram, waar je een prachtig uitzicht hebt.

Zelf wandelen of fietsen op Formentera?

De 32 uitgezette groene wandelroutes op Formentera zijn gratis te downloaden via de website van het verkeersbureau

Rutas Verdes Formentera - Travelvibe

Ontdek de prachtige stranden en blauwe zee

Al wandelen of fietsen kom je langs de prachtige stranden van het eiland. De stranden op Formentera zijn mooi wit en over het algemeen vrij rustig. Het grootste strand is Migjorn, dit ligt in het zuiden van het eiland. Mooie stranden van Formentera zijn: Caló des Mort, Sa Roqueta, S’Arenal, Es Pujois, Cala Saona, Illetes, Ses Platgetes, Es Caló, Llevant en Es Cavall d’en Borras.
Tip: In de haven van La Savina kun je bootjes huren om de stranden en baaien te ontdekken.

Wat te doen op Formentera - Travelvibe

Duurzaam Formentera

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij regionale overheid van de Balearen eilanden. Sinds juli 2016 betalen alle bezoekers op de eilanden een ecotax, dit is een milieu- en toeristenbelasting. Deze wordt ingezet voor duurzame initiatieven op het eiland. Momenteel bedraagt de ecotax op Formentera tussen de € 0,50 of € 2,- p.p.p.n