Zien en doen in Trondheim - Kajak in Trondheim - Travelvibe

Trondheim is de op twee na grootste stad Noorwegen. Dankzij de 30.000 studenten (in totaal telt de stad 193.000 inwoners) heeft Trondheim genoeg leuke activiteiten, evenementen en trendy hotspots te bieden. Ook kun je prima shoppen in de vele winkelcentra en fijne boetiekjes. Trondheim staat vooral ook bekend om local food. Dat je hier goed kunt eten, hebben we zeker ontdekt. Meer weten? We delen graag 5 reistips van dingen die je volgens ons moet zien en doen in Trondheim: 

Struinen door de oude straatjes van Trondheim

Dwars door de stad stroomt de Nidelva rivier. Aan beide oevers staan gekleurde pakhuizen, boothuizen en werven. De oudste dateren uit de 18e eeuw. Vroeger werden hier goederen verhandeld. Het mooiste uitzicht op de pakhuizen heb je vanaf de oude stadsbrug en vanaf de steigers aan de oostzijde (de kant van Bakklandet). De oudste straatjes en huizen vind je allemaal langs de Nidelva rivier; aan de Kjøpmannsgata (westzijde), Fjordgata en Sandgata (noordelijke kant) en Bakklandet aan de oostkant.

Tip: Een wandeling over de oostelijk gelegen steigers aan de Nidelva leidt je meteen langs een paar hele leuke terrassen en restaurants. 

Nidelven Trondheim - Travelvibe

Het knusse Bakklandet in Trondheim

Zodra je bij de pakhuizen aan de rivier de Gamle Bybro (de oude brug) oversteekt richting het oosten, kom je in het idyllische Bakklandet. Een stukje Trondheim dat voor het eerst bewoond werd in de 17e eeuw. Op straat liggen koppelsteentjes, de huizen aan de weg zijn gekleurd en in de huizen vind je veel gezellige café’s, restaurants en winkels.

Tip: Je vindt hier ook de eerste en enige fietslift ter wereld! Hij heet Trampe en brengt fietsers bovenaan de steile heuvel. Vooral toeristen hebben nog wat moeite om de lift te gebruiken, wat stiekem ook wel een beetje vermakelijk is… 

Bakklandet-Trondheim-visit norway - Travelvibe
foto: Visit Norway

Nidaros Kathedraal in Trondheim

De meest noordelijk gelegen kathedraal ter wereld vind je in Trondheim (de stad heette Nidaros in de middeleeuwen). De reusachtige Nidaros kathedraal stamt uit 1070 en is gebouwd op de tombe van St. Olav, de Viking-koning die het christendom naar Noorwegen bracht. De kathedraal werd rond 1300 voltooid. De kathedraal is dagelijks geopend voor een bezoek. In de kathedraal kun je middeleeuwse grafstenen bezichtigen in de crypte. De kathedraal vormt overigens ook het decor voor kroningen en koninklijke begrafenisceremonies.

Volwassenen betalen NOK 100 entree, kijk voor meer info: www.nidarosdomen.no

Tip: in de zomer kun je de toren van de kathedraal beklimmen (NOK 50). Na 172 treden word je getrakteerd op een fijn uitzicht op het centrum van Trondheim.

kathedraal Trondheim - Travelvibe

Met de kajak door Trondheim

Trondheim zien vanuit een heel ander perspectief? Boek dan een kajaktocht over de Nidelven-rivier die door het hart van Trondheim stroomt. Vanaf de kajak heb je goed zicht op de oude werven, de gezellige terrassen en de pakhuizen langs de rivier. Zwaar is het niet, want de lichte stroming neemt je vanzelf mee richting eindpunt.

Wij hadden de verkorte tour en begonnen de tocht bij de Gamle Bybro en peddelden tot de Verfstbrua. Daar sloegen we het Fosenkaia in. Ook hier staan allemaal mooie panden op de kade en liggen schepen in het water. Aan het einde van deze vaart kom je in de Skansen Gjestehavn met de kleine vuurtoren. Hier werpen we buiten de haven nog even een blik op het fjord buiten de stad. In de haven is het eindpunt van de tour en kunnen we de kajaks achterlaten.

Wanneer: maandag t/m zaterdag van 8.00 – 23.00 uur
Route: Tempe Idrettsanlegg – Skansen Gjestehavn
Prijs: 750 NOK voor 2 uur (ongeveer € 80), inclusief kajak, peddels en veiligheidsuitrusting
Meer info en boeken: www.trondheimkajakk.no

kano kajak in Trondheim - Travelvibe

Eten & drinken in Trondheim

Eerder dit jaar ontdekten wij al dat de Noorse keuken veel te bieden heeft. Maar ook in Trondheim bevind je je in een waar foodies paradise. Zo tipt het stadsgidsje van Visit Trondheim alleen al 47 fijne restaurants. In de 24 uur die wij in de stad waren hebben we de volgende culinaire hotspots getest en bezocht.

22-gangen diner bij Credo

Een beleving is een diner bij Credo Restaurant. Onlangs opende het restaurant in een industriële setting in Lilleby. Bij Credo ligt de focus op duurzaamheid. De chef-koks werken nauw samen met boerderijen en producenten in de Trøndelag regio. Ook ín en om het restaurant groeit groente, kruiden en fruit. In de uitgebreide wijnkelder liggen duizenden wijnen uit de beste wijnregio’s en van de betere producenten in Europa. Tijdens ons bezoek werden we getrakteerd op een 22-gangen (!!!) diner. Het menu wisselt elke dag, bestaat altijd uit 20-25 gangen en kost NOK 1300.
PS: Credo werd onlangs verkozen tot beste restaurant van Noorwegen… 

Credo restaurant in Trondheim - Travelvibe

Het beste ontbijt van Noorwegen

Bij ons slaapadres, het Scandic Nidelven Hotel, is het wel erg fijn wakker worden… Hier wordt namelijk het beste ontbijt van Noorwegen geserveerd. Nou ja, uitgestald. Zo groots, je weet niet wat je moet kiezen. Van pannenkoeken tot nasi en van verse vis tot de fijnste superfoods… Al het eten dat in Scandic Nidelven wordt geserveerd, is bereid met de beste lokale producten.
PS: hoeveel ontbijtkeuze er ook is, ons kun je altijd wakker maken voor een verse kanelbolle…

kaneelbroodjes Noorwegen trondheim - Travelvibe

Baklandet Skydsstation

Als je toch over de koppelsteentjes slentert in Bakklandet, kom je het gele pand van Skydsstation vanzelf tegen. Deze iddylische hotspot serveert fijne gerechten in een traditionele setting.
Vis is hier redelijk vaste prik op het menu. Wij namen de vissoep; een zeer smakelijke aanrader! Als dessert konden we de homemade cheese cake natuurlijk ook niet afslaan.

lunch Skydsstation Trondheim - Travelvibe

Thema-wandelingen in Trondheim

Trondheim is niet groot en daarom makkelijk te verkennen tijdens een wandeling. Met gids Siri verkenden wij de must-sees van de stad. Extra leuk wordt het wanneer je een wandeling met een thema maakt. Visit Trondheim organiseert o.a. de volgende themawandelingen:

Brewery Walk Trondheim

Bier wordt al eeuwen lang gebrouwen in Trondheim. Met de Brewery Walk krijg je een voorproefje van de beste (grote en kleine) brouwerijen van de stad. Tijdens de tour kun je meerdere soorten bier proeven en kom je meer te weten over de trotse brouwcultuur van Trondheim. De bierbrouwerijen in de tour zijn ØX Tap Room (gevestigd in een 300 jaar oude kelderkelder, die bier brouwt met een combinatie van tradities uit Italië en Trøndelag. Ook Habitat en Monkey Brew, de kleinste brouwerij in Trondheim, staan op het programma. De tour eindigt bij E.C. Dahls, waar al sinds 1856 bier wordt gebrouwen.

Brewery Walk Trondheim-EC-Dahls-Travelvibe
Foto: Visit Norway

Coffee Walk Trondheim

De koffiecultuur wordt gezien als een belangrijk onderdeel van de identiteit van Trondheim. Tijdens deze wandeling bezoek je enkele van de beste koffiebranders en barista’s in het land. Je maakt kennis met verschillende soorten koffie, leert meer over het branden van koffie en natuurlijk hoort hier ook een zoete verrassing bij. Op de adressenlijst van de wandeling staan Sellanraa bok & bar, Dromedar Søndre en Jacobsen & Svart kaffebrenneri.

Burger Walk Trondheim

In Trondheim vind je meerdere kwalitatieve hamburgerrestaurants. Hier wordt in de keukens druk geëxperimenteerd om met de juiste producten en ingrediënten de beste hamburgers te maken. Tijdens de tour wordt geproefd bij Døgnvill, Bror Burger & Bar en Cowsea. Naast het proeven is er ook aandacht voor het leren maken en passende, verrassende bijgerechten.

Gourmet Walk Trondheim

De smaak van  de regio Trøndelag proeven? Met de Gourmet Walk kom je meer te weten over lokale producten, kwaliteit en verrassende smaken. Met een bezoek aan drie restaurants geniet je van een 6-gangendiner in To Rom og Kjøkken, Fagn en Folk & Fe.

Blik op Trondheim - Travelvibe

Fotografie-tour met gids

Onder leiding van fotograaf en gids Øyvind Blomstereng maak je een tour door de stad waarbij de camera de hoofdrol speelt. Vast onderdeel is een maaltijd bij Baklandet Skydsstation. De rest van de route boek je op maat, geheel naar jouw wensen.

Wandelen naar Storheia

Ga je liever zelf op pad? Verken dan eens de recreatiegebieden rond de stad. Erg populair bij de locals is een wandeling naar Storheia, het hoogste punt van Trondheim. Op de top word je beloond met een mooi uitzicht op het Trondheimfjord en het schiereiland Fosen. Deze tocht van 5 km is geschikt voor wandelaars van alle niveaus.

Tip: Meer zien en doen in Trondheim? Verken de stad dan ook eens op de segway of fiets!

Ons bezoek aan Trondheim was onderdeel van een culinaire rondreis door de regio Trøndelag. Hierover lees je binnenkort meer. Op Instagram vind je al wel vast een voorproefje!

PS: Deze reis maakten wij op uitnodiging van Visit Norway, Up Norway en Trøndelag Tourist Board. Ook dan publiceren wij altijd onze eigen en oprechte ervaringen.

Ook op citytrip naar Trondheim?

Trondheim citytour - Travelvibe