reistips Rheinhessen Duitsland

Zoek jij reistips voor Rheinhessen in Duitsland? Wij tippen je de fiets! Op de fiets kun je Rheinhessen, het stukje Duitsland van de duizend heuvels, goed leren kennen. Tussen de wijngaarden en korenvelden fiets je van wijnboer naar wijnboer. Tussendoor stop je voor een smakelijke lunch of een mooie bezienswaardigheid. 

De bekendste wijndorpjes en -stadjes in deze regio zijn Nierstein, Oppenheim, Worms, Mainz, Ingelheim en Bingen. Wij verkenden de laatste drie en verzamelden deze reistips in Duitsland voor wijnregio Rheinhessen:

Mainz

Mainz met de auto in 3,5 uur - Travelvibe
Roadtrip Germany Travelvibe

Mainz: 3,5 uur met de auto

Mainz, de hoofdstad van Rheinland-Pfalz en van het grootste wijngebied van Duitsland is een bezoekje waard. Met de auto ben je er in drieënhalf uur tijd. Wij kozen voor de ‘easy’ route via Venlo, over de A61.

Het marktplein in Mainz - Travelvibe

Op het Marktplein in Mainz is genoeg te zien. Mooie vakwerkhuizen, een regionale markt, terrassen en de grote dom van Mainz.

De Kathedraal van Mainz - Travelvibe

De Dom van Mainz is opgetrokken uit rode zandsteen en telt zes torens. De dom is vrij toegankelijk en zeker een bezoek waard.

Dom van Mainz in konfitorei Mainz - Travelvibe

Op het Marktplein vind je het Dom Café (sinds 1792). Deze ‘konditorei’ staat garant voor een lekkere koffie met fantastisch stuk taart. Een smakelijk souvenir vind je hier natuurlijk ook…

Typisch wijnglas regio Rheinhessen - Travelvibe

Hét typische wijnglas uit deze regio; het Römer wijnglas. Je herkent ‘m vast nog uit de kast van opa en oma?

Pretzels met kaas - typisch regionaal gerecht Rheinhessen

Een fijn borrelhapje of extraatje bij de lunch(salade); pretzels met Mainzer Spundekäsje.

Dicke Lilli Mainz - Travelvibe
dicke lilli eis Mainz -Travelvibe

Dicke Lilli Gutes Kind; hotspot in Mainz. Links een trendy (lunch)café, rechts een ijssalon met bijzonder lekkere ijssmaken… Ook een fijn koffie-adresje: Kaffeekommune, rechts naast de ijssalon.

Maria blauwe kerk Mainz

De blauwe ramen in de Sint Stefanuskerk van Mainz zorgen voor een mooi sfeertje binnen…

Ingelheim

Druiven Rheinhessen

Grootste Duitse wijnregio

Rheinhessen is een wijnstreek met maar liefst 260 km2 aan wijngaarden. Dit is met 120 miljoen wijnstokken en 6.000 wijnbedrijven de grootste wijnregio van Duitsland.

Ingelheim, Karel de Grote

Het paleis van Karel de Grote

Karel de Grote, Koning van de Franken, liet in Ingelheim een van zijn paleizen bouwen. In het Kaiserpfalz bezoekerscentrum en tijdens een wandeling door dit deel van Ingelheim, krijg je een goede indruk hoe het imposante bouwwerk eruit moet hebben gezien.

Kerk in Ingelheim - Travelvibe

De kerk in Ingelheim bij Kaiserpfalz.

Diner Wasem Kloster Ingelheim

Dineren in een wijnhuis

In deze regio is het leuk om te dineren in het restaurant, in de tuin of op de stijlvolle binnenplaats van een wijnhuis. Daar praat je met de wijnfamilie over de wijnen en natuurlijk proef je er een paar bij de heerlijke streekgerechten die geserveerd worden. Wij dineerden de eerste avond bij Wasem Kloster in Ingelheim.

Op de fiets door de wijnvelden Rheinhessen - Travelvibe

500 km fietspad tussen de wijngaarden

In dit uitgestrekte wijngebied vind je maar liefst 500 km aan goed onderhouden fietspaden. Je rijdt langs rivieren, idyllische beekjes, wijnbergen en fruitbomen, van heuvel naar heuvel. Een e-bike is geen overbodige luxe in heuvelrijk Ingelheim. Deze rode fietsjes kregen wij te leen bij Weingut Stritter, ons logeeradres in Ingelheim.

Kerk in een burcht Ingelheim Duitsland - Travelvibe

Sprookjeskasteel

De Middeleeuwse Burgkirche (burchtkerk) in Ober-Ingelheim lijkt wel een sprookjeskasteel. Om de kerk staat een oude verdedigingsmuur waarop je kunt lopen en de kerk en tuin met oude graven vanuit alle hoeken kunt bewonderen.

De burgkirche in Ingelheim Duitsland
Burgkirche Ingelheim - Travelvibe

De buitenkant van de burgkirche is geschilderd in wit en geel. Binnen is de kerk versierd met glas-in-lood en talloze mooie bloemschilderingen!

eindeloze wijngaarden Rheinhessen
Landschap Ingelheim

Graan op rechts, wijn op links

Fietsen door het landschap van Ingelheim. Aan de ene kant graanvelden, aan de andere kant eindeloze rijen met wijnranken.

Klassiek Wijnhuis Schloss Westerhaus Ingelheim

Wát een geluk dat de eigenaar van Schloss Westerhaus net thuiskwam en ons even een rondleiding in zijn schitterende wijnhuis gaf…

Schloss Westerhaus Ingelheim wijnproeven - Travelvibe

De afdaling naar de wijnkelder…

Familie Von Opel Weinhaus Ingelheim

Von Opel? Inderdaad, familie van de autofabrikant…

Schloss Westerhaus Ingelheim

Steeds zeldzamer, maar in dit wijnhuis vind je nog traditionele houten vaten.

Healthy food in Germany - Travelvibe
flammkuchen Germany

Healthy food in Duitsland

Tijdens onze trip viel het ons op hoe lekker je eigenlijk kunt eten in Duitsland, van goede salades tot de beste Flammkuchen.

Wijnproeven bij weinhaus HAMM Ingelheim
Wijn proeven in Ingelheim

Jonge, innovatieve wijnboeren in Rheinhessen

In Rheinhessen vind je veel jonge, innovatieve wijnboeren die zich inzetten voor de productie van topwijnen. Je krijg als gast in de talloze vinotheken  topwijnen geserveerd en kun je meer info krijgen over hun producten en leuke uitstapjes in de regio. Wij kregen een wijnproeverij bij Weingut Hamm en dineerden bij Weingut Bettenheimer in Ingelheim.

Ingelheim church in Vineyards - Travelvibe
Wijnhuis NUIS in Ingelheim - Travelvibe

BINGEN AM RHEIN

Aan de Rijn, op het kruispunt van vier wijnregio’s, ligt Bingen am Rhein. Een populaire plaats voor riviercruises en dus een wat oudere doelgroep. Toch is hier voor een jongere bezoeker ook genoeg te zien en doen!

Sunset at Bingen am Rhein

Tip: KulturUfer Bingen

Op de bijna drie kilometer lange rivieroever langs de Rijn vind je talloze bezienswaardigheden. Een gekke hijskraan, mooie tuinen, een relaxt stadspark, vele kunstwerken en er vinden het hele jaar diverse festivals plaats.

Regenboog in de wijngaard van Bingen am Rhein

Wij logeerden bovenop een heuvel, in het klooster bij Hildegard Forum. Om dit klooster liggen de wijnvelden met diverse wandelroutes en heb je een wijds uitzicht over de Rijn en de valleien.

Heimat no.5 in Bingen am Rhein

Een nieuwe en leuke hotspot voor ontbijt, lunch en koffie: Heimat no. 5 in Bingen.

Rainers Weinbar und Galerie

Een rustig plekje voor een wijntje, vind je in de binnentuin van ‘Rainers Weinbar und Galerie’ aan de Rathausstraße 20.

Kabelbaan van Bingen am Rhein
Bingen am Rhein vanuit de stoeltjeslift

Met de gondel en stoeltjeslift over de wijnvelden

Nog meer reistips Rheinhessen Duitsland nodig? Koop dan een ‘ringticket’. Hiermee maak je met de boot een overtocht naar Rüdesheimer. Daar stap je in de gondellift boven de wijnvelden. Bovenop de heuvel maak je een wandeling van 3 kilometer naar de stoeltjeslift. Deze brengt je naar Assmannshausen, waar je weer op de ferry stapt naar Bingen.

Sunset in the Vineyards of Bingen Germany
WeinZeit am Bingen am Rhein

Welke wijnen komen zoal uit Rheinhessen?

In Rheinhessen vind je vooral veel witte wijnen (zo’n 70%). We proefden o.a. Riesling en Spätburgunder, maar onze favoriet is de Silvaner. De Rheinhessen Silvaner (RS), is de eerste ‘profielwijn’ van Duitsland en moet voldoen aan strenge smaakcriteria. Per jaar mogen maximaal honderduizend flessen het RS-label voeren. Rode wijnen vind je vooral rond Ingelheim. Dit zijn o.a. de Dornfelder, Portugieser en Spätburgunder.

Fietsen door de wijngaarden van Ingelheim - Travelvibe

Meer reistips over Rheinhessen in Duitsland?

Wil je zelf op pad in Rheinhessen? Dan kun je ook een speciaal arrangement boeken.
Je overnacht dan uitsluitend bij wijnboeren en verkent de regio op de fiets.
Tip: Extra leuk van augustus tot september, wanneer de druiven geoogst worden en overal wijnfeesten zijn!

Meer informatie?

www.rheinhessen.de