Vakantie in Tsjechie

Zoek jij een vakantiebestemming met schitterend natuur, onontdekte pittoreske steden en stoere kastelen? Denk dan eens aan Tsjechië. Het ligt dichterbij dan je denkt. Na ongeveer 900 kilometer rijden of vijf kwartier vliegen ben je er al. Wil jij weten wat je in Tsjechië allemaal kunt zien en doen?  Wij tippen je alvast een aantal must do’s in Tsjechië:

Het Kokořín-kasteel in het natuurpark Kokořinsko bekijken

Op een uurtje rijden van Praag ligt het natuurpark Kokořin. In het park vind je een glooiend landschap met bossen, kristalheldere meren, sprookjesachtige ruïnes en zandsteenrotsen. Het gebied is ideaal voor een mooie fiets- of wandeltocht. Hoog boven de bossen torent het Kokořín-kasteel uit. Het kasteel met haar cilindervormige toren werd beschouwd als één van de ‘vervloekte kastelen’ en diende in het verleden vaak als toevluchtsoord voor rovers.

kokorin-kasteel | Travelvibe
Foto: Ladislav Renner

Chillen in een bierspa in Pilsen

Tsjechië is het land van bier en dat merk je. Tsjechen drinken ca. 143 liter bier per persoon, kinderen meegerekend. Hiermee zijn ze de grootste bierdrinkers ter wereld! In elk restaurant kun je halve liters pils krijgen. Het bekendste merk is Pilsner Urquel. Deze pils komt uit de stad Pilsen waar ook het recept voor pils is ontstaan. Je kunt er de Pilsner Urquel brouwerij bezoeken, maar nog leuker is om je onder te dompelen in het gerstenat. Ontspan in een bad vol heerlijk warm bier met een halve liter bier in je hand. Dit is de ultieme droom van elke bierliefhebber!

bierspa | Travelvibe
Foto: David Marvan

Wandelen door het Boheemse Woud

Zijn feeërieke bossen, sprookjesachtige valleien en mysterieuze veenmoerassen het helemaal voor jou? In het zuiden van Tsjechië ligt het natuurpark Boheemse Woud ofwel nationaal park Šumava. Het is het grootste natuurgebied van het land en een paradijs voor natuurliefhebbers. Geniet hier van de stilte, frisse berglucht en de vele wandelroutes. In 2018 is de ‘Zlatá Stezka’ geopend, een wandelroute die door een groot gedeelte door het Boheemse Woud voert. De wandelroute, ook wel bekend als Goldsteig, is maar liefst 600 kilometer lang en is verbonden met andere wandelpaden in Tsjechië en Duitsland. Daardoor kun je mooie dagtochten en meerdaagse tochten maken door dit gebied.

Boheemse woud | Travelvibe
Foto: Pavel Ourednik

De eeuwenoude universiteitsstad Olomouc ontdekken

Wij hadden nog nooit gehoord van deze stad, maar Olomouc staat op de Werelderfgoedlijst en bezit na Praag hoogste aantal monumenten van Tsjechië. Dankzij haar gunstige ligging en de eeuwenoude universiteit was de stad Olomouc één van de belangrijkste steden in het Koninkrijk Bohemen. Tot 1640 was Olomouc de hoofdstad van Moravië, totdat Brno deze positie overnam. Als je door het centrum loopt, kun je deze rijkdom nog ervaren. De kolom van de heilige drie-eenheid is het bekendste monument van de stad, maar ook de St. Wenceslas kathedraal en de bedevaartsplek Svatý Kopeček zijn een bezoekje waard. Naast prachtige barokke en gotische monumenten zijn er in de stad volop gezellige brouwerijen, wijnbarretjes en restaurants. Doen in Olomouc: proef de stinkkaas ‘tvarůžky’, een lokale specialiteit!

olomouc | travelvibe
Foto: Libor Svacek

Fietsen of wandelen langs het IJzeren Gordijn

Dit jaar is het dertig jaar geleden dat het IJzeren Gordijn viel. Meer dan veertig jaar was de grens van Tsjechië zwaar bewaakt. Tegenwoordig kun je de grens eenvoudig passeren en is er zelfs een fietsroute die de voormalige grens volgt: de neurovelo 13. Doordat er jarenlang nauwelijks mensen kwamen, zijn er ongerepte natuurgebieden ontstaan langs de grens, zoals het natuurgebied Boheems Canada en Podevyjí NP in Tsjechië. Op sommige plekken zie je restanten van het verleden. In Bučina in Zuid-Bohemen en in Čížov in Zuid-Moravië vind je replica van het IJzeren Gordijn.

ijzeren-gordijn | travelvibe

Wijnproeven in Zuid-Moravië

Zuid-Moravië is dé wijnregio van Tsjechië. Vooral in september, als de wijn geoogst wordt,  is er elk weekend wel ergens een wijnfestival. Je kunt naar het wijnfeest Znojmo Historical Vintage (13–15 september) gaan met een historische parade, of bezoek het meest populaire festival Pálava Vintage in Mikulov (6–8 september). Ook vlak bij Praag kun je genieten van wijn. In de stad Mělník wordt van 20 tot 22 september Mělník Vintage gevierd.

Wijn proeven in Zuid Moravië 1 | Travelvibe
Foto: David Marvan

Maak een food tour door Praag

Praag is één van de mooiste Europese hoofdsteden; dat weet iedereen. Maar wist je dat Praag ook een foodwalhalla is? In de stad vind je boerenmarkten, gezellige bars, knusse lunchrooms, eigenaardige cocktailbars en chique restaurants. Schuif aan tafel (of een bierbank) en proef één van de traditionele Tsjechische gerechten of geniet van de internationale keuken. Vegetarisch? Geen probleem. Praag staat in de top 10 van meest vegan-vriendelijkste steden ter wereld. Tip: doe een een food- of biertour in Praag. Zo kom je op plekjes waar je als toerist niet zo snel zou komen en je leert leuke feitjes over de Tsjechische (eet en drink) cultuur. Ben je al eerder in Praag geweest, ontdek dan de wijken Vinohrady, Karlín en Holašovice. Deze wijken zijn nu helemaal hot en er zijn ook genoeg culinaire hotspots te vinden.

Praag

Travelvibe in Tsjechië

Dit schreven we al eerder over over Tsjechië:

Zelf naar Tsjechië?

Plannen om Tsjechië zelf te gaan ontdekken met de auto? Dan heb je een Tsjechisch wegenvignet nodig. Regel hier alvast jouw e vignet voor Tsjechië.